Koolhydraatarme diëten zijn een veelbesproken onderwerp, zowel bij voedingsexperts als bij mensen die willen afvallen. Afvaldiëten die gebaseerd zijn op het eten van weinig koolhydraten bestaan al een hele tijd. De bekendste variant (het Atkins dieet) werd al in de jaren 70 populair.
Inmiddels hebben koolhydraatarme diëten echter een hele weg afgelegd en worden ze niet langer gezien als een gek, experimenteel, marge-dieet. In tegendeel zelfs, de wetenschap achter koolhydraatarme diëten is momenteel solide.
Insuline en koolhydraten
Als je wilt begrijpen hoe een koolhydraatarm dieet je kan helpen afvallen, dan is het belangrijk om je te verdiepen in een stukje menselijke biologie. Anders dan sommige andere afvaldiëten is een koolhydraatarm dieet geen kwestie van een optelsom van calorieën of een verzameling zogenaamde dieet producten.
De werking van een koolhydraatarm dieet begint bij je hormoonbalans. Wanneer je koolhydraten eet, komen die natuurlijk eerst terecht in je maag en daarna in je darmen. De koolhydraten worden door een lang proces omgezet in suikers, die eenvoudig opgenomen kunnen worden door je bloed. Elke keer wanneer je koolhydraten eet, wordt er insuline vrij gegeven in je bloed. Insuline zorgt ervoor dat de koolhydraten die je hebt gegeten en die zich nu (in de vorm van suikers) in je bloed bevinden, opgenomen worden in je cellen. Dat is maar goed ook, want als je teveel suikers in je bloed hebt, kan dat erg gevaarlijk zijn. Denk maar aan de vele problemen die mensen met diabetes ondervinden: die zijn allemaal het gevolg van een verkeerde insuline-balans, waardoor er niet genoeg suiker uit het bloed gehaald kan worden.
Insuline geeft ook nog een tweede signaal dat belangrijk is om de werking van een koolhydraatarm dieet te begrijpen. Insuline vertelt de vetreserves (die vervelende extra kilo’s) namelijk heel duidelijk dat er geen vet verbrand moet worden. Je hebt namelijk net een maaltijd vol koolhydraten gegeten en dus hoeft er geen reserve-energie (lichaamsvet) aangesproken te worden. Dit is een efficiënt systeem als er constante hongersnood dreigt en je maar beter zo veel mogelijk reserves op kunt bouwen, maar wanneer er voedsel is en je juist af wilt vallen, is dit systeem je grootste vijand.
Koolhydraatarm eten
Misschien heb je zelf al door wat er gaat gebeuren als je de koolhydraten weglaat uit deze vergelijking, zoals in een koolhydraatarm dieet gebeurt. Dat hele insuline-systeem, dat geweldig goed is in het opslaan van reserve-energie en in het verhinderen van vetverbranding, wordt netjes aan de kant geschoven.
Eet je geen (of heel weinig) koolhydraten, dan zal er veel minder insuline geproduceerd worden. Je lichaam krijgt dan het volgende signaal: sla geen reserve-energie op en verbrand je vetreserves! Door weinig koolhydraten te eten, laat je je lichaam dus eigenlijk het zware werk voor jou doen. Op die manier is het mogelijk om snel en efficiënt af te vallen, zelfs zonder te sporten.
Er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten wanneer je wilt afvallen met een koolhydraatarm dieet. Zorg er namelijk voor dat je lichaam voldoende goede voedingsstoffen binnenkrijgt van andere voedingsbronnen. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen binnenkrijgt door gevarieerd te eten. Laat je voeding voornamelijk bestaan uit vlees, vis, ei, noten, zaden, pitten, groenten, fruit en oliën, dan zit je goed. Je kunt dit aanvullen met havermout, peulvruchten, quinoa en zoete aardappel. Deze bevatten de langzame en gezonde koolhydraten, die geen pieken in je bloedsuikerspiegel veroorzaken.
Anita Mulderij
Relevante links:
- Uw voedingsplan, koolhydraatarm afvallen. Nederlands, 76 pagina’s, DietCetera. Geeft concrete adviezen en aanwijzingen om op een gezonde manier, via koolhydraatarme voeding, af te vallen.
- Grip op Koolhydraten, richtlijnen, recepten en voorbeeldmenu’s om op gewicht te komen én te blijven, een energiek dieet. Auteur Yvonne Lemmers, Nederlands, 156 pagina’s. Het boek geeft adviezen en richtlijnen om tekorten te voorkomen en manieren om op gewicht te blijven. Ook dagmenu’s en recepten.
- Grip op Koolhydraten, Kookboek 1. Auteurs Yvonne Lemmers & Thea Bremer, Nederlands, 157 pagina’s. De 120 koolhydraatarme en 22 koolhydraat beperkte recepten zijn bedoeld voor mensen die minder koolhydraten willen eten gedurende de dag. Daarnaast worden E-nummers en kunstmatige zoetstoffen vermeden.
- Kijk op koolhydraten. Auteur Nicoline Duinker-Joustra, Nederlands, 159 pagina’s. Geschikt voor iedereen die rekening wil/moet houden met de dagelijkse hoeveelheid koolhydraten.
Lucovitaal Functional Food Koolhydraten, Voedingssupplement. - VitaTabs Voedingssupplementen Super Carb, Puur Koolhydraten Poeder Complex. Volgens de fabrikant samengesteld om het uithoudingsvermogen tijdens de training te vergroten daarna de hersteltijd te verkorten. Super Carb helpt het lichaam om vocht vast te houden en voorkomt uitdroging tijdens trainingen en fysieke activiteit.
- Proteïne dieet, Eiwitdieet en Koolhydraatarm dieet