Er zijn veel verschillende keurmerken. Een keurmerk is eigenlijk een logo dat op producten te vinden is, zoals Het Vinkje of het MSC logo. Deze logo’s geven aan dat de producten aan bepaalde eisen voldoen en kunnen de consument helpen bij het maken van de juiste productkeuze. Maar waar staan al die logo’s van keurmerken eigenlijk voor?
Het vinkje
Het Vinkje is ontstaan uit het Keuze Klavertje (van Albert Heijn) en het logo van Ik Kies Bewust. Het Vinkje laat consumenten weten of een product een verantwoorde keuze is. Er bestaan twee verschillende vinkjes, namelijk het Vinkje met de groene cirkel en het Vinkje met de blauwe cirkel.
Het Vinkje met de groene cirkel
Het Vinkje met de groene cirkel is te vinden op voedingsmiddelen die men elke dag nodig heeft, gezonde voedingsmiddelen uit de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, zoals groente, fruit en zuivelproducten. Alleen de gezonde varianten van deze producten bevatten het Vinkje met de groene cirkel. Dit zijn bijvoorbeeld producten die minder zout of slechte vetten bevatten, producten die meer vezels bevatten en magere producten.
Het Vinkje met de blauwe cirkel
Het Vinkje met de blauwe cirkel is te vinden op voedingsmiddelen die men niet perse elke dag nodig heeft, zoals ijsjes, snacks of dranken. Deze producten bevinden zich niet in de Schijf van Vijf. De gezondere varianten, die bijvoorbeeld minder slechte vetten, suiker of zout bevatten, krijgen een Vinkje met een blauwe cirkel, zodat de consument weet welke keus gemaakt kan worden als hij bijvoorbeeld een keer een snack wil.
Demeter
Wanneer een product het Demeter keurmerk draagt, komt het product van de biologisch-dynamische landbouw. De biodynamische landbouw is een landbouw die rekening houdt met verschillende factoren. Zo kijkt de biologisch-dynamische landbouw naar de stand van de maan en de sterren. De kosmos zou namelijk invloed hebben op de vruchtbaarheid van de bodem en de planten. In de biologisch-dynamische landbouw worden gewassen geplant en geoogst die bij het jaargetijde horen. Daarnaast wordt er geen kunstmest gebruikt. De producten zijn dus echt natuurlijk. Ook zijn duurzaamheid en het welzijn van de dieren erg belangrijk in de biologisch-dynamische landbouw. Met duurzaamheid wordt geprobeerd de toekomst van mensen, milieu en economie niet in gevaar te brengen.
EKO
Producten die het EKO keurmerk dragen, zijn producten uit de biologische landbouw. Dit betekent dat er rekening gehouden wordt met het milieu, de natuur, het landschap en het welzijn van de dieren. Producten met het EKO keurmerk zijn om deze redenen niet behandeld met chemische bestrijdingsmiddelen. Tevens wordt er geen kunstmest gebruikt. Ook in de biologische landbouw is duurzaamheid belangrijk.
Het Europees biologische keurmerk
Sinds juli 2012 moeten biologische voorverpakte producten die in de Europese Unie zijn geproduceerd het Europees biologisch keurmerk dragen. Ook deze producten zijn afkomstig uit de biologische landbouw. Het Europees biologisch keurmerk is ontstaan door de groeiende Europese markt. Door deze groei was er behoefte aan een Europees herkenningslogo. Het Europees biologisch keurmerk is dus een soort vervanger van het EKO-keurmerk. Het EKO-keurmerk is echter niet verdwenen. Producenten kunnen er nog steeds voor kiezen om ook het EKO-keurmerk te gebruiken.
Het Europees biologische keurmerk geeft aan dat de producten voldoen aan de regels van de Europese Unie van de biologische landbouw. Dit betekent dat er geen gebruik gemaakt mag worden van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De producten moeten voor 95% uit biologische ingrediënten bestaan en het dierenwelzijn is belangrijk.
Fairtrade – Max Havelaar
Het keurmerk Fairtrade – Max Havelaar staat op producten die voldoen aan de normen voor een eerlijke handel. Dit keurmerk is niet gericht op winst. De producten komen uit ontwikkelingslanden. De boeren en telers die de producten maken, krijgen een eerlijke prijs voor hun producten. Ook wordt er gekeken naar de rechten en de gezondheid van de boeren en telers.
Milieukeur
Milieukeur is een keurmerk gericht op milieu en duurzaamheid. Bij de productie van producten die dit keurmerk bezitten worden weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Daarnaast wordt er gelet op het afval, de verpakking van de producten en het verbruik van energie en water. Op deze manier wordt getracht het milieu zo min mogelijk te belasten. Ook het dierenwelzijn is belangrijk.
MSC
MSC staat voor Marine Stewardship Council. Dit keurmerk is te vinden op visproducten. Alleen visproducten die afkomstig zijn uit de duurzame visserij krijgen dit keurmerk. Een duurzame visserij probeert zo min mogelijk schade te brengen aan het leven in zee. Dit betekent onder andere dat vissoorten niet uit mogen sterven en dat het ecosysteem behouden dient te blijven. Er wordt geen rekening gehouden met het welzijn van de dieren.
Relevante links:
- Ten minste houdbaar tot. Van suikers tot glutenvrij en van E-nummers tot keurmerken. Nederlands, Paperback, 2019, 128 pagina’s, auteur Steffi Haazen.