Jeuk en rode vlekken

4
Ik heb vaak ’s avonds als ik op de bank televisie zit te kijken last van jeuk. Het zijn dan rode vlekjes op mijn armen en borst. Jeuk en rode vlekken dus. Heb ik dan een voedselallergie? En zo ja, waar ben ik dan allergisch voor?

(T. de A. uit Zaandam)

Antwoord: De klachten die u heeft lijken erg op urticaria (ook netelroos of galbulten genoemd). Urticaria wordt ook inderdaad vaak door een allergische reactie veroorzaakt. Maar dit hoeft zeker niet altijd het geval te zijn! Ook is het helaas niet mogelijk om vanuit de klachten de allergiesoort vast te stellen.

Wat wij u als advies mee willen geven is om bij de huisarts een afspraak te maken. De huisarts zal eerst andere oorzaken uitsluiten en vervolgens eventueel een allergietest doen. Hierna kunt u samen met een diëtist exact kijken waar de klachten vandaan komen. Wat wij sterk afraden is om zelf te gaan experimenteren. Vaak worden dan de verkeerde conclusies getrokken en worden veel voedingsmiddelen onterecht vermeden. Terwijl misschien de producten die klachten geven niet allemaal worden vermeden.

Relevante links:
Delen.

4 reacties

 1. ik heb op mijn scheenbeen last van een rode plek die ontzettend jeukt en het is net alsof er beestjes onder de huid lopen. de plek wordt wel groter en de jeuk begint altijd s’nachts het ergste te worden.
  ik weet niet of ik gebeten ben.
  ik heb er zalf op gedaan met antibiotica en af en toe wat azijn om de jeuk te verlichten.
  wat kan het zijn? ik ben wel suikerpatient heb atrose en psoriasis(het is niet schilferig deze plek zoals psoriasis)

  • U kunt het beste een afspraak maken met uw huisarts. Het is niet mogelijk noch verantwoord om vanuit deze symptomen zonder aanvullend onderzoek de oorzaak aan te wijzen, zeker ook in verband met uw diabetes en psoriasis.

 2. Ik heb op mijn rechter buitenkant van mijn arm, plotseling een grote rode jeukplek gekregen ter grootte van een ei. bij krabben deed het pijn, en nu is dezelfde rode plek een blauwe pijnlijke plek. hoe kan dit zomaar?

  • Ook in uw geval lijkt het op urticaria. Het is alleen niet mogelijk om vanuit deze symptomen de oorzaak aan te wijzen. Mogelijke oorzaken kunnen onder andere zijn:
   – Allergie
   – Irritatie van de huid door warmte, druk of kou
   – Insectenbeet
   Als u er vaker last van heeft kunt u het beste een afspraak met de huisarts maken om uit te zoeken waar het van is. Het vermijden van de oorzaak is dan vaak de beste oplossing. Mocht het niet te vermijden zijn kan antihistaminica (een medicatie) mogelijk een oplossing bieden. De medicatie remt de reactie van het lichaam welke de urticaria veroorzaakt.

Laat een reactie achter