Is ijzer schadelijk?

0

Is ijzer schadelijk? Rood vlees verhoogt de kans op overlijden volgens bepaalde onderzoeken. De onderzoekers zeggen dat dat komt door het ijzer. De ijzer irriteert de darmen en dat kan bij veelvuldige herhaling bij sommige mensen leiden tot darmkanker. Maar gelukkig hoeven we de spinazie en boerenkool niet te laten staan. In de natuur komen namelijk twee soorten ijzer voor, de heemijzer en de non-heemijzer. De onderzoekers hebben het over haem- of heemijzer wat schadelijk is. Dit ijzer is alleen aanwezig in vlees. Al het andere ijzer is non-heemijzer en is niet schadelijk.

Sommige mensen hebben tekort aan ijzer waardoor ijzersupplementen worden geadviseerd in de vorm van (staal)pillen. Het hebben van een ijzertekort of bloedarmoede heeft vaak een achterliggende reden bijvoorbeeld (langdurig) bloedverlies of darmaandoeningen. Met voeding alleen is het lastig om een ijzertekort te krijgen, zelfs als vegetariër, of er moet heel eenzijdig gegeten worden. Maar bijvoorbeeld noten bevatten vaak nog meer ijzer dan vlees (al wordt daar wel een kleiner percentage van opgenomen).

Staalpillen zijn vaak ook erg hoog gedoseerd. Alleen mensen met extreem bloedverlies die weinig eten hebben zulke hoeveelheden nodig.

Heftig menstruerende vrouwen moeten overigens wel letten op ijzer. Die zouden er goed aan doen om eens uit te (laten) rekenen of ze wel aan de 15 mg ijzer per dag komen. En bij de momenten dat er veel ijzer gegeten wordt er iets met vitamine C bij eten/slikken.

Relevante links:
Delen.

Laat een reactie achter