Hoofdpijn door veel vocht drinken?

3

Per dag probeer ik zo’n twee liter water te drinken buiten de koffie, thee en sapjes om. Alleen als ik meer drink krijg ik last van hoofdpijn. Alsof er een band om mijn hoofd zit, klopt het dat dat door het drinken komt? Op internet lees je juist dat je moet drinken als je hoofdpijn hebt.

Antwoord: Meer dan drie liter drinken per dag is écht te veel. Het is zelfs gevaarlijk. Het bloed waar al het vocht in eerste instantie in terecht komt bestaat namelijk niet alleen uit water, maar ook uit andere stoffen (o.a. zout).

Simpel gezegd gaat het water ”op zoek” naar zout. Als er dus verder geen zout bij gegeten of gedronken wordt, zit er niet genoeg zout in het bloed om aan al het water te ”binden”. Het water komt dus in het lichaam terecht en dus ook in het hoofd. Hierdoor kan je dikke vingers en dikke voeten krijgen, maar dus ook opgezwollen hersenen die niet helemaal in de schedel passen en die dus als een band tegen de schedel aan duwen.

Vandaar dat sportdranken altijd een beetje zoutig zijn, mensen aan het infuus een zoutoplossing krijgen, of uitgedroogde baby’s ORS (oral rehydration salt) krijgen waar o.a. ook zout in zit.

Mijn advies is dus als je echt zo veel wilt drinken neem dan op z’n minst een keer een drinkbouillon. Maar twee liter drinken op een dag is echt voldoende, omdat er in het eten ook nog vocht zit. Overigens is het een fabeltje dat koffie en thee vocht aan het lichaam onttrekken en daarom niet meegerekend mogen worden.

Relevante links:
Delen.

3 reacties

 1. carol dixon op

  Ik krijg hevige migraine aanvallen als ik water drink!!!Weten jullie er de oorzaak van aub?
  Welk water zou ik wel kunnen drinken zonder ziek te worden?Ik heb wel een histamine intolerantie
  carol dixon

  • Beste Carol,

   Goed dat je dit vraagt en zelf al aangeeft dat je een histamine intolerantie hebt. De histamine intolerantie kan heel goed de oorzaak zijn van de migraine na het drinken van water.

   Histamine is een stof die van nature in onze voeding voorkomt. Wanneer het gehalte aan histamine in het bloed sterk toeneemt, wordt normaal gesproken het teveel aan histamine afgebroken door verschillende enzymen in de darm, lever, milt en nieren. Jouw lichaam kan de histamine niet voldoende opnemen of afbreken. Daardoor verspreidt de histamine zich door je hele lichaam. Dit zorgt voor verschillende klachten en symptomen. Hoofdpijn, migraine en/of duizelingen zijn voorbeelden van voorkomende klachten.

   In bepaalde voedingsmiddelen zit veel histamine. Neem in eerste instantie voedsel dat weinig histamine bevat en ook voedingsmiddelen dat weinig histamine vrij maakt in het lichaam. Dit wordt ook wel een triggervrij-dieet genoemd. Je weet vast al wel het een en ander over voedingsmiddelen die veel histamine bevatten. Echter, zelfs water kan histamine bevatten. Kies altijd voor bronwater of mineraalwater naturel. Water met toevoegingen kan al te veel histamine bevatten en klachten veroorzaken.

   Bekijk deze Meer informatie over histamine intolerantie eens, deze vond ik zelf handig en heeft veel informatie en tips over een histamine intolerantie.

   Ik hoop dat ik je vraag hiermee voldoende heb beantwoord en ik hoop dat je snel weer van een glas koud water kan genieten zonder een migraine aanval.

   Met gezonde groet,
   Hanna Kugel, Diëtist

 2. Goede informatie hier, alleen ben ik bang dat sommigen het misschien te letterlijk nemen. Iedereen heeft een ander behoefte, zowel qua voeding als vocht. Het is dan ook niet gek als je meer dan 3l zou drinken wanneer je veel sport bijv. of als het erg warm is. Dan zweet je veel en verlies je liters vocht! Het is weer wel zo dat men op moet letten dat ze niet ALLEEN water drinken maar dat er ook voldoende koolhydraten (suikers of zetmeel) en zouten ingenomen worden. ORS staat voor Oral Rehydration SOLUTION, een oplossing van suikers of zetmeel met een beetje zout. De truc zit er in dat de osmotische waarde gelijk is aan die van het lichaam/bloed waardoor de opname van vocht sneller verloopt en zelfs in grote hoeveelheden ongevaarlijk blijft.
  Van heel veel water drinken kun je inderdaad hoofdpijn krijgen, kijk dan ook naar je behoefte. Drink 2-2,5liter vocht gemiddeld p dag (incl thee/koffie/melk) en meer als je veel beweegt of op vakantie/tropisch klimaat. Zelf sportdrank maken? Voeg 4g-8g suiker per 100ml en een mespuntje zout, zo heb je een home made ORS 😉

Laat een reactie achter