Hoeveel per week afvallen?

1
Er is een dieet wat belooft dat ik twee kilo per week af zal vallen. Is dat wel gezond? Of te wel hoeveel per week afvallen is gezond?

Antwoord: Een goed uitgangspunt voor het afvallen is ongeveer een halve kilo per week. Voor de meeste mensen is dit echter te langzaam. Maar als je gaat rekenen merk je dat als je meer verliest het geen vet kan zijn.

Een gemiddelde vrouw verbruikt ongeveer 2.000 kcal per dag. Eén kilo lichaamsvet levert het lichaam ongeveer 8.000 kcal op. Je kan dus vier dagen vooruit met één kilo lichaamsvet. Voor twee kilo lichaamsvet zou je dus 8 dagen niets moeten eten, maar wel hetzelfde verbranden (wat niet mogelijk is omdat als je minder eet, je lichaam ook minder- en niet alleen vet verbrand).

Als we echter kijken naar één kilo spierweefsel, dan levert dat maar ongeveer 3.000 kcal op. In twee dagen zou je dus al makkelijk een kilo spierweefsel kwijt kunnen zijn. Maar spierweefsel zorgt er juist voor dat je een stevig model krijgt en meer calorieën verbrand. Iemand die lang gevast heeft en dus veel spierweefsel kwijt is heeft soms genoeg aan 1.000 kcal per dag. Als die persoon dus 1.000 kcal per dag eet, valt die persoon niet eens af, terwijl 1000 kcal per dag erg weinig is. Dat spierweefsel wil je dus absoluut niet kwijt!

Als je op een dag te weinig eet (minder dan 1.000 kcal) dan ga je snel over op het verbranden van eiwitten. Dit merk je aan zweet en adem die naar ammoniak gaat ruiken.

Om af te vallen kan je het beste tussen de 1.000 en 500 kcal per dag minder eten. Om de vetverbranding te stimuleren is het goed om verspreid over de dag te eten en rustig te sporten (zoals fietsen en wandelen). Ook zijn er voedingsmiddelen zoals groene thee die de vetverbranding iets kunnen stimuleren.

Relevante links:
Delen.

1 reactie

Laat een reactie achter