Hoeveel koffie mag je per dag drinken?

0

Telt koffie mee voor de hoeveelheid die je per dag moet drinken? En hoeveel koffie mag je per dag drinken?
(Een koffieleut)

AntwoordDe Gezondheidsraad geeft als richtlijn dat we per dag ongeveer 1,5 liter vocht moeten drinken. Van cafeïne wordt vaak gedacht dat het een vocht afdrijvende werking heeft en dat het dus niet mee telt voor de 1,5 liter vocht die we per dag moeten drinken. Dit klopt echter niet. Cafeïne zorgt er overigens wel voor dat je sneller naar het toilet moet. En je kunt je afvragen of het verstandig is om aan die 1,5 liter te komen met alleen koffie.

Het drinken van een gematigde hoeveelheid koffie (0,75l of 6 kopjes) heeft geen nadelig effect voor gezonde volwassenen die niet gevoelig zijn voor cafeïne. Wie te veel cafeïne binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Te veel cafeïne kan het ook moeilijk maken om in slaap te vallen. Bij sommige mensen is dat al het geval bij één kopje koffie laat op de avond. Anderen hebben er helemaal geen problemen mee. En wie veel cafeïne houdende dranken drinkt en daar opeens mee stopt, kan ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn krijgen.

Een overzicht van cafeïne bevattende dranken (aanbevolen maximaal 510 mg):
Kopje koffie (125 ml): 85 mg
Kopje thee (125 ml): 45 mg
Glas chocolademelk (150 ml): 30 mg
Glas cola (150 ml): 5-35 mg
Blikje energiedrank (250ml): 88 mg

Bron: voedingscentrum

Relevante links:
  • Koffietheeplaza.nl is één van de grootste webwinkels van Nederland en België in espressomachines, koffiezetapparaten, koffie en bijbehorende accessoires zoals koffiemolens, reinigingssets en meer.
  • Het gouden koffie boek: De receptuur is prima in orde met oude bekenden als Wienermelange en Irish coffee, maar ook avontuurlijke varianten als Koffie Marrakech (met sinaasappelsiroop, slagroom en gekonfijte sinaasappelsnippers) en Bulgaarse koffie (yoghurt, suiker en koude koffie).
  • Wereld van thee en koffie: De recepten zijn vakkundig, verfijnd, zeer zorgvuldig, met enkele originele vondsten. Ze vragen veel tijd en vereisen culinaire ervaring. Ze zijn duidelijk beschreven en deskundig samengesteld. Overzichtelijk en goed raadpleegbaar met vele fraaie en aanvullende kleurenfoto’s.
  • Koffievergelijk.nl is een koffiespeciaalzaak met scherpe prijzen van A-merken op Internet, waarbij u naast koffie ook thee, producten voor bij de koffie, afslankkoffie, onderhoudsartikelen (bv. waterfilters voor espresso apparaten) en nog veel meer kan kopen.
  • A. Vogel Bambu Eko, Koffievervanger: Een 100% natuurlijke koffievervanger gemaakt van chichorei, Turkse vijgen, tarwe, gemoute gerst en Griekse eikels. Zonder cafeïne.
  • L’OR Espresso Forza koffiebonen: De koffiebonen zijn donker gebrand. Hierdoor krijgen ze een aparte warm-bruine kleur en een intense, sterke geur. Een complexe en verkwikkende melange.
Delen.

Laat een reactie achter