Hoera er zit suiker in mijn banaan!

4

Banaan is fruit, dus het is gezond! Dit lijkt een eenvoudige redenering. Waarom denken dan steeds meer mensen dat je van fruit dik wordt? En al helemaal van banaan. Fruit bevat vruchtensuikers, fructose. Een banaan bevat in verhouding met andere fruitsoorten veel suiker. Suiker maakt dik. Daarom denken mensen dat je van deze gele tractatie of zelfs van alle soorten fruit dik wordt.

Het is een fabeltje dat je van fruit dik wordt. Probeer het maar!

Laat 6 weken alle geraffineerde producten staan en vervang dit door volkoren producten, natuurlijke suikers, bonen et cetera. Eet zoveel fruit en groente als je maar wilt. Je zult merken dat je eerder afvalt dan aankomt. Fruit is dus niet de boosdoener.

Snelle en langzame suikers

Een belangrijke oorzaak van overgewicht in onze eetcultuur zijn geraffineerde producten. Voorbeelden hiervan zijn witte rijst, pasta, bloem en kristalsuiker. Bij witte bloem is de vlies van de graan verwijderd, het graan gewassen en tot bloem vermalen. Hierdoor zijn belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels verloren gegaan. Dat wat je eet zijn alleen nog maar koolhydraten. Door de bewerking worden deze koolhydraten sneller omgezet in glucose. Maar om je gezond en fit te voelen heb je veel meer nodig dan alleen koolhydraten. Je lichaam reageert op de glucose, die opgenomen wordt door het bloed. Je krijgt energie. Je bloedsuikerspiegel stijgt. Maar al heel snel voel je je weer moe en slapjes. Je lichaam vraagt om meer. Er is een grote kans dat je door het slappe gevoel iets zoets eet. Met kristalsuiker gaat dit proces nog sneller. Witte suiker is glucose en wordt direct opgenomen in het bloed. Je krijgt heel snel veel energie. Na deze boost klap je net zo snel weer in. Je lichaam wil meer. Als je deze glucose niet verbrandt, wordt het uiteindelijk omgezet in vet. Zo wordt je dik. Terwijl je lichaam aangeeft nog steeds honger te hebben. Je lichaam wil eiwitten, (goede) vetten, vitamines, mineralen en langzame suikers, die zorgen voor een constante toevoer van energie.

Vruchtensuikers zijn toch ook snelle suikers?

Het is waar dat er in fruit en vooral in banaan veel natuurlijke suikers zitten. Maar in fruit zitten snelle en langzame suikers. Hoe snel het bloedsuiker stijgt van voeding wordt aangegeven met de zogenaamde Glykemische index (GI). Boven de 70 is deze index hoog en stijgt je bloedsuiker snel. Dit is bijvoorbeeld het geval bij brood. Zelfs volkoren brood heeft een GI van 75. Een banaan heeft een GI van 51 en een appel 13. Het gele wonder heeft dus ten opzichte van ander fruit een hoge GI, maar ten opzichte van snacks een lage GI. Fruit, maar ook banaan geeft hierdoor voor langere duur energie. Fruit zit ook vol vitamines, mineralen, soms ook goede vetten, eiwitten, antioxidanten en vezels. Fruit geeft het lichaam wat het nodig heeft. Fruit is niet verslavend en stilt wel de trek.

Waarom biologisch?

Bananenbomen zijn erg gevoelig voor ziekte. Daarom wordt een bananenboom bespoten met een anti-schimmeldouche. De kans dat dit fruit een schimmelinfectie krijgt, wordt hierdoor kleiner. Helaas zijn pesticiden voor de mens niet gezond. Banaan bevat in verhouding met andere fruitsoorten een grote hoeveelheid pesticiden. Deze zit voornamelijk in de schil, maar ik kies daarom biologisch. Net als de chimpansees in de dierentuin van de Kopenhagen. Lees hier meer over op BioBudget .

Een banaan werkt goed als gezonde snack bij trek, bijvoorbeeld na het sporten. Het bevat natuurlijke suikers, die energie geven. Het bevat ook goede vetten (omega 3 en 6), vezels, eiwitten, vitamine A, B en C en mineralen zoals calcium en magnesium. Banaan is een hele goede leverancier van ijzer.

Als tussendoortje zijn mueslirepen populair en als gezond ervaren. Een mueslireep bevat circa 125 kcal en 2,65 gram verzadigde vetten en additieven. Een biologische banaan is puur natuur, bevat 86 kcal en 0 g verzadigde vetten. Mueslireep bevat meer calcium, maar minder vitamine C en ijzer dan banaan. Banaan is dus zeker zo gezond.
Rijpe banaan bevat meer snelle suikers dan een onrijpe banaan. Een onrijpe banaan bevat namelijk nog zetmeel. Zetmeel moet nog omgezet worden in glucose en zorgt dus langzamer voor energie. Ben je toch bang om dik te worden van banaan kies dan een minder rijp exemplaar.
Banaan kan je heel goed gebruik als zoetmiddel voor kinderen. Voeg bijvoorbeeld een rijpe banaan toe aan een smoothie of aan de yoghurt. Je hebt geen suiker meer nodig en je kind krijgt meteen meer goede voedingsstoffen binnen.

Ik eet graag banaan bestrooid met cacaopoeder of kaneel. Heerlijk in plaats van een koek bij de thee of de koffie. Ik hou op deze manier mijn spijsvertering op gang en krijg minder snel weer lekkere trek.

Dus mijn advies:
Laat het koekje staan
Neem een biologische banaan!

Gabie Kusters, diëtist

Voedingswaarde banaan
Voedingswaarde mueslireep

Relevante links:
Delen.

4 reacties

 1. Je vergeet wel de hele kern waarom bananen dan een goed tussendoortje zijn. Dat komt puur en alleen door de vezels. De vezels zorgen er juist voor dat het lang duurt voor het opgenomen wordt, en dus een relatief lage GI heeft. Het heeft verder weinig met de suikers van doen. Het verschil tussen een overrijpe banaan en een onrijpe banaan is namelijk 48 tegen 42.

  De zogenaamde natuurlijke suikers die erin zitten zijn net zo slecht als kristalsuiker. Witte suiker is namelijk sucrose en bestaat uit een deel glucose en een deel fructose. In rijpe bananen zit naast sucrose ook juist losse glucose en fructose moleculen. Als er geen vezels in de banaan zou zitten (als je het dus zou persen en er bananensap van zou maken). Dan is de GI van bananensap juist hoger dan kristalsuiker. Van vruchtensappen kan je dus makkelijk dik worden.

  En als je de volkorenboterham zou beleggen, met bijvoorbeeld pindakaas dan is de GI van de hele boterham lager dan die van de banaan. Er is echt niemand die zo los brood, bloem, rijst of suiker eet…

  En het is overigens ook wel een klein banaantje met 86 kcal. Een gewone banaan bevat ook ongeveer 125 kcal.

  • Gabie Kusters op

   Beste Erik,

   De GI index is natuurlijk een kant van het verhaal. Gelukkig bevat de banaan de vezels en leidt dat tot een lage GI. Het tot ons nemen van suikers is van nature niet het probleem. We hebben ze nodig voor onze brandstof en andere belangrijke processen in ons lichaam. Alleen over het algemeen in mindere mate dan de veel mensen tot zich nemen. Het verkeerde aan kristalsuiker is, is dat het een geraffineerd product is, ontdaan van alle vezels, vitamines en mineralen. Dit in tegenstelling tot de banaan. De banaan is zelfs rijk aan vitamines, mineralen en vezels en bevat ook nog belangrijke eiwitten. Dit maakt de banaan tot een gezonde snack. Alles in een vrucht: koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen: met recht een superfood. Natuurlijk blijft regel 1: alles met mate en variëren. Ook als je teveel bananen eet en de energie niet verbrand wordt je te dik.

Laat een reactie achter