Histamine intolerantie

0
Histamine intolerantie komt steeds meer naar voren als een lastige voedsel intolerantie.
Natuurlijke stof

De naam intolerantie stamt af van het Latijnse woord tolerantia. Dit betekent dat je iets niet kunt verdragen en dit doet zich voor als een lichamelijke reactie op een bepaalde stof. Dit kan dus van alles zijn, van lactose tot histamine. Over laatst genoemde gaan we het nu even hebben, namelijk de histamine intolerantie. Je kunt ook intolerant zijn voor medicatie of alcohol, maar dat zijn onderwerpen voor een andere keer. Histamine is een biogene amine. Biogeen betekent dat de stof door organismen is gevormd, of een door wezens gemaakte stof.

Weinig mensen

Ongeveer één procent van de Westelijke bevolking heeft last van de intolerantie jegens histamine. De klachten zijn al een tijdje bekend maar de diagnose werd pas later gesteld. Er kunnen een hoop klachten optreden wanneer mensen intolerant zijn voor histamine. De ernst van de symptomen en het klachtenpatroon is afhankelijk van de persoon en de mate waarin iemand een histamine intolerantie heeft. Het is een zeer onprettig geval wanneer iemand heel erg last krijgt van de intolerantie. Het verschilt ook per persoon of men er last van krijgt op vroege of op late leeftijd. Dit is al helemaal lastig, omdat veel mensen niet kunnen weten of ze er ooit last van zullen krijgen.

Diverse symptomen

Er zijn een aantal symptomen waaraan men kan ontlenen of er een histamine intolerantie optreedt. Er zijn bijvoorbeeld de volgende symptomen: er bestaat zoiets als flushing, wat een gevoel van warmte en roodheid van de huid is. Ook zijn er hartkloppingen, zoals een onregelmatige hartslag. Je kunt ook last krijgen van netelroos of diarree en darmkrampen. Het scala aan klachten is ongelooflijk breed en dat is lang niet altijd even prettig om te hebben. Het kan namelijk zomaar een veel vervelendere vorm aan nemen als je er niets tegen laat doen en dat is natuurlijk wel het laatste wat je wilt.

Relevante links:
  • ABC van Astma, Lupus en Allergieën. Help ze de wereld uit met water, je bent niet ziek je hebt dorst. Hoewel hij veel weerstanden heeft ondervonden in kringen van gevestigde artsen, is zijn visie geenszins ‘alternatief’, maar geheel gebaseerd op wetenschappelijke gegevens. Auteur F. Batmanghelidj, Nederlands, 266 pagina’s.
  • Medische hypnotherapie. Behandeling met behulp van hypnose van klachten als migraine, astma, hoge bloeddruk, allergieën en pds. Auteur Jos Olgers, Nederlands, 376 pagina’s.
  • Allergievriendelijk koken zonder gluten, lactose soja en andere allergenen. Dit kookboek bevat talloze recepten zonder gluten, lactose, soja, noten en andere allergenen. Speciale aandacht gaat naar de voedingswaarde van de vervangproducten, want eenzijdig eten kan leiden tot tekorten. Auteur: Wendy Rose Scheers, Nederlands, 208 pagina’s.
  • Basiskookboek bij voedselallergie en -intolerantie. Meer dan 1000 recepten zonder koemelk, lactose, kippenei enz. Auteurs I. van Berkel-Pistorius & T. De Hoogh-Van Der Horst, Nederlands, 606 pagina’s.
Delen.

Over de schrijver

Laat een reactie achter