Halal slacht

0

Halal slacht


In Nederland moet een dier volgens de wet, vóór het slachten worden verdoofd of ‘’bedwelmd’’. Een uitzondering op de regel is gemaakt voor het ritueel slachten. Bij het ritueel slachten worden runderen, schapen, geiten en pluimvee niet verdoofd. In plaats daarvan wordt het dier goed vast gezet, waarna via een halssnede door beide halsslagaders, het dier dood bloedt. Het ritueel slachten van dieren mag in Nederland alleen in een erkend slachthuis en staat onder toezicht van de Voedsel en Waren Autoriteit. Deze wet is sinds 1975 van kracht. Nu staat het ritueel slachten onder druk omdat het dier niet wordt verdoofd en daardoor meer pijn leidt. Al zijn de meningen over pijn bij de beide slachtmethodes verdeeld en schijnt daar nooit overeenstemming over te komen. Laten we dan maar kijken naar een andere oplossing?

Ritueel slachten volgens de Islam:
In de heilige KORAN en ook in de overleveringen over de levenswijze van de profeet Mohammed (vrede zij met hem) staat dat:

  • Onnodige mishandeling of misbruik van dieren kan leiden tot een opheffing van Gods genade.
  • Het strikt verboden is om dieren onnatuurlijk te voeden en te fokken.
  • Het strikt verboden is om zogende dieren (jonge dieren) weg te halen bij hun moeder.
  • Men het dier tot rust dient te brengen voordat deze wordt geslacht.
  • De dieren dienen geen slachtmes noch andere geslachte dieren te zien.
  • Het strikt verboden is om dieren zonder noodzaak te fokken en/of te doden.

De vereiste bij het islamitisch slachten is dat het dier wordt geslacht zonder enige vorm van verdoving. Dit om er voor te zorgen dat de dieren niet aan verdoving/bedwelming dood gaan, maar dat de dood wordt veroorzaakt door de halssnede. Een andere reden is dat het ‘’middel’’ waarmee verdoofd wordt niet in het vlees komt en vervolgens opgegeten wordt.

De oplossing lijkt zeer simpel. Slacht biologisch gefokte dieren op een halal wijze. Op deze manier is het dierenwelzijn probleem opgelost (persoonlijk heb ik liever een goed leven en een minder goed einde dan andersom). En ik denk dat deze manier pas echt halal is. Ik vraag mij namelijk echt af wat Mohammed (vrede zij met hem) zou vinden van onze superstallen vol met dieren die naar mijn idee (onnodig?) leiden. Echter ben ik geen imam.

Ook zou men zich af kunnen vragen of het niet hypocriet is om tegen het ritueel slachten te zijn als je zelf vlees eet voor je plezier.

Relevante links:
Delen.

Laat een reactie achter