Creatief groenten toevoegen aan je eetpatroon

0

“Eet je groenten op!” zal een herkenbare uitspraak van je ouders, uit je jongere jaren, zijn. Vervolgens begon je met ‘lange tanden’ de resterende groenten op te eten.

Als je opgroeit, is er vaak een periode dat de tegenzin nog groter wordt. En als je op jezelf gaat wonen in een studentenkamertje “schiet dat er ook wel eens bij in”.
Maar ineens ben je volwassen. Tijd om ook eens bewust te denken aan gezonde voeding. Een essentieel aandachtspunt daarbij is het eten van voldoende groenten.

In 2014 kwam maar 5% (dus maar 1 op de 20) van de volwassen Nederlanders aan voldoende groente. De huidige richtlijn goede voeding vermeld dat het nodig is om dagelijks 200 gram groenten binnen te krijgen, zodat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. In de praktijk is die 200 gram best moeilijk.
Omdat bepaalde groentesoorten laag in gewicht zijn, zoals doperwten of sla, wordt die 200 gram helemaal lastig.

Maar hoe kun je nou wat makkelijker extra groenten toevoegen aan je eetpatroon?

Tips om je leven wat meer “groentevol” te maken:
  1. Eet wat vaker een salade bij de lunch of doe groenten tussen je boterham. Je kunt met salades veel variëren, zodat het niet zo snel gaat vervelen. Denk bijvoorbeeld aan een mueslibol belegd met 30+ kaas, sla, tomaat en plakjes komkommer. Er zijn voldoende mogelijkheden.
  2. Voeg wat extra groenten toe aan je soep. Met soep kun je ook heel veel variëren. Er zijn veel recepten te vinden in kookboeken of op internet. Het meest eenvoudig is natuurlijk groentesoep. Je kunt voorgesneden groenten toevoegen of zelf groenten snijden en toevoegen. Daarnaast is het leuk om zelf met soep te experimenteren! Probeer bijvoorbeeld eens zelfgemaakte broccolisoep, pompoensoep of courgettesoep.
  3. Eet groenten als tussendoortje of als snack. Denk hierbij aan worteltjes, paprikareepjes, radijsjes, komkommer et cetera. Een voordeel van groenten als snack is dat men zich niet erg hoeft in te spannen om dit klaar te maken. En verder zien al die kleuren er prachtig uit, waardoor het aantrekkelijker wordt om er van te eten.
  4. Trakteer leuke “groentecreaties” met verjaardagen. Voor de kinderen is dat wat anders en leuk! Maar zo maar op kantoor met een doosje groentesnacks rondgaan wordt absoluut ook gewaardeerd. De feestgroenten kun je ook serveren met een lekkere dipsaus, zoals een yoghurtsaus of mosterdsaus. Ook dit is eenvoudig en snel te maken waarbij je meestal maar weinig ingrediënten nodig hebt.
  5. Zin om pannenkoeken te eten? Nog steeds geen reden om geen groenten te eten. Spinaziepannenkoeken zijn erg lekker en kun je combineren met een beetje geitenkaas en honing. Pannenkoeken kun je vrijwel met allerlei groenten naar keuze beleggen.

Veel groenteplezier!
Anne-Maaike Dost, diëtist
 

Relevante links:
Delen.

Laat een reactie achter