De technologie gaat door en deze gezondheidszorg maakt hier steeds meer gebruik van. Zo kun je steeds vaker met zorgaanbieders, waaronder diëtisten, mailen of een online web consult hebben via beeldbellen. Het wordt steeds makkelijker om van nieuwe snufjes gebruik te maken. Zelf was ik nieuwsgierig geworden naar de gratis gezondheidsapps die je kunt downloaden op je smartphone. Hieronder geef ik een review van een paar apps met mijn persoonlijke ervaringen.
Strava
Algemeen
Strava is een app die je kunt gebruiken bij hardloopsessies en fietstochten. Je ziet hoeveel kilometer je hebt afgelegd en hoelang je er over hebt gedaan. Ook kun je berekenen hoeveel calorieën je met een rit hebt verbrand. Daarnaast kun je uitdagingen aangaan, je houdt je voortgang bij en je kunt de competitie aangaan met bekende sporters of vrienden.
Mijn ervaring
Zelf fiets ik graag, dus hier heb ik het voor gebruikt. Ik vond het leuk om te zien wat mijn gemiddelde snelheid was en hoeveel calorieën ik daarmee verbrandde. Het geeft je ook meer inzicht hoeveel km je dagelijkse route van je huis naar werk is. Door deze app werd ik gemotiveerd om veel en zo hard mogelijk te fietsen. Maar je moet er wel op letten dat je de app aanzet. Hij registreert je rit niet automatisch.
VirtuaGym
Algemeen
Met de fitness-app VirtuaGym kun je eenvoudig zelf oefeningen en workouts doen. De app laat met een animatie zien hoe je de bewegingen correct uitvoert. Je kunt je oefening zelf samenstellen of een algemene workout volgen. Je kunt je gewicht, BMI, hartslag en gewicht invoeren en bijhouden in de app. Hij houdt bij hoeveel calorieën je verbrand.
Mijn ervaring
Voor mij is het concept ideaal. Je kunt thuis workouts doen, dus je hoeft niet naar de sportschool als je daar, net als ik, niet zo’n liefhebber van bent. Je kunt het tevens rustig opbouwen. Iedereen kan meedoen. Daarnaast werkt deze app samen met Virtua Food, wat erg prettig werkt. Daarover zo meer. Het nadeel is dat je al snel door alle ‘gratis’ oefeningen heen bent. Er zijn nog veel meer workouts beschikbaar, maar daarvoor moet je een abonnement afsluiten en geld betalen.
VirtuaGym Food
Algemeen
Met de VirtuaGym Food (calorie-, vet- en koolhydratenteller) stel je een persoonlijk en gratis voedingsplan op basis van leeftijd, gewicht, lifestyle en persoonlijke doelen. De app is te gebruiken als hulpmiddel bij het afvallen, op gewicht blijven of om juist aan te komen. Daarnaast geeft het algemene tips en weetjes over gezonde voeding.
Mijn ervaring
Deze app werkt als een soort eetmeter van het Voedingscentrum. Je moet iedere dag je voeding noteren en er bij vermelden of je het als ontbijt, lunch, diner of snack hebt genuttigd. De app kent de meeste producten, dus je hoeft meestal geen extra voedingsinformatie toe te voegen. Het verschaft inzicht in je voedingspatroon en je ziet wanneer je teveel of te weinig eet. Je ziet gemakkelijk of je een goede balans in je voeding hebt tussen koolhydraten, vetten en eiwitten. Daarnaast houdt het de calorieën bij, dus handig als je wilt afvallen. Als je wilt afvallen en een workout doet, dan berekent de het programma hoeveel calorieën je extra kunt eten die dag. Het nadeel is dat er niet wordt gekeken of je voldoende drinkt. Ook worden de micronutriënten (dus de vitamines, mineralen en vezels) niet bekeken. Het is dus geen goede applicatie om te kijken of je voedingspatroon volwaardig is. Ben je hierin geïnteresseerd, dan kan je beter de eetmeter van het Voedingscentrum gebruiken. Of ga naar een diëtist, die kan je een advies en begeleiding op maat geven.
Er zijn natuurlijk een heleboel gezondheidsapps op de markt. Zo heb je apps die je stappen bijhouden. Ook zijn er apps die telkens voor jou een nieuwe wandel-of fietsroute bedenken. Of wat dacht je van een app om slim boodschappen te doen?
Welke apps heb jij al geprobeerd? En zou je het aanraden? Zet je review hieronder. Ik ben benieuwd!
Groeten,
Hanna Kugel
Diëtist
Relevante links:
- Goud op je bord, voor iedereen die van sport en lekker eten houdt. Auteurs Brenda Frunt & Erik te Velthuis, Nederlands, 173 pagina’s. Wie op een serieuze manier een sport beoefent zou deze uitgave aandachtig moeten lezen. Erik te Velthuis is keukenmanager van Papendal en Brenda Frunt sportvoedingsadviseur.
- Het complete handboek sportvoeding. Auteur A. Bean, Nederlands, 175 pagina’s. Het boek biedt u uitgebalanceerde voedingsschema´s en trainingsdiëten. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de juiste dosering van vitaminen, mineralen, koolhydraten, proteïnen en voedingssupplementen.
- Sportvoeding voor betere prestaties. Auteur Anita Bean, Nederlands, 144 pagina’s. Met specifiek voedingsadvies voor: hardlopen, fietsen, zwemmen en fitnesstraining. Dit voor, tijdens en na het sporten.
- 24Bodycontrol L-carnitine, vetverbranders & -blokkers, capsules, voedingssupplement. De werking van L-Carnitine is dat het lichaam vetzuren als energiebron gaat gebruiken. Dit stimuleert de vetstofwisseling en zorgt voor meer energie en uithoudingsvermogen.
- Blender Bottle Baby, Sportmixer/Eiwitshaker/Bidon, Transparant, 590 ml. Door de stalen bol van rvs mixt de vloeistof snel en zonder klonten de inhoud in deze bidon.