Gezonde voeding

0

Het is weer januari en de meeste mensen hebben als voornemen afvallen en gezond eten. Dat is natuurlijk ook belangrijk. Maar wat maakt nu dat we elk jaar massaal deze voornemens hebben? Je zou zeggen, dan gaat er ergens iets fout. Hier wat meer over gezonde voeding.

Laten we eens kijken op welke manier mensen afvallen:
  • De shakes of andere maaltijdvervangers zijn natuurlijk heel populair. Dat kan een goede methode zijn, mits er aan het eind een goede opbouw in zit en er begeleiding aanwezig is, zodat je ook kennis gaat opbouwen en je lichaam leert kennen.
  • Heel weinig gaan eten. Dat houd je even vol, maar op een gegeven moment niet meer en dan kunnen er eetbuien ontstaan waardoor je uiteindelijk meer aankomt dan je was afgevallen.
  • Heel gezond gaan eten. Hiermee bedoel ik dat je alles wat als minder gezond te boek staat gaat mijden. Het probleem hiervan kan zijn dat je het gevoel hebt dat je niets meer mag waardoor je “stiekem” gaat eten. Of het kan zijn dat je hebt gehoord dat bijvoorbeeld groene smoothies en salades heel gezond zijn en die elke dag alleen nog maar eet.

Je ziet al dat dit methodes zijn die je nooit je hele leven kunt volhouden. Dus er komt steeds weer een moment dat we moeten gaan lijnen!

Hoe dan wel?

Als je zorgt dat je zo onbewerkt mogelijke voeding binnenkrijgt, dan is het al veel moeilijker om je te overeten. Zo onbewerkt mogelijk is bijvoorbeeld groente, fruit, bonen en granen zoals zilvervliesrijst, gerst, gierst en ongebrande noten. Je kunt ook afgeleide producten hiervan eten, maar houd het dan bij de volkoren varianten, zoals roggebrood, volkoren brood (het liefst nog desem ook), kiembrood, volkoren knäckebröd en rijstwafels. Bij de een hoort daar nog een beetje zuivel bij, wat vis en vlees en bij de ander juist niet.
Kies als beleg bijvoorbeeld groenten of fruit, humus, notenpasta’s en ongezoete jam. Maar als je chocoladehagelslag lekker vindt, doe dat dan ook eens. Want anders ontzeg je je alles en dan wil je het juist.

En wat specifiek voor jou gezonde voeding?

Dat is een zoektocht. Je hebt nu een paar handvatten en dan is het luisteren naar je lijf waar jij goed op reageert. De een kan dat alleen, de ander heeft daar hulp van een voedingscoach of diëtist bij nodig. Dat maakt niet uit, als jij uiteindelijk maar een eetpatroon krijgt waar jij je lekker bij voelt en waardoor je ook eens een ander goed voornemen kunt aanhalen.

Succes!

Irma Kromhout, diëtist

Relevante links:
  • Met verstand gezond, Waarom wist ik dit niet?: Het boek legt uit hoe het lichaam reageert op voeding, hoe verschillende organen werken, hoe verschillende klachten ontstaan en hoe voeding als medicijn kan dienen. Interessant en vooral bruikbaar.
  • Supersalades: In dit boek staan meer dan 250 recepten voor gezonde en verse salades. De gerechten zijn ingedeeld per seizoen en nemen niet meer dan 20 minuten bereidingstijd in beslag. Ook worden er tientallen tips voor dressings gegeven.
  • Menoplus Liever Gezond: Speciaal voor vrouwen tijdens overgang, wanneer het lichaam op zoek gaat naar een nieuw evenwicht. Dan kan je wel eens wat steun nodig hebben.
  • Sushezi Accessoires Sushi-maker: Eenvoudige manier om thuis sushi te maken. Gezond en puur eten.
Delen.

Laat een reactie achter