Het bereiden van een magnetronmaaltijd heeft al heel lang een ongezond imago. De (vaak te zoute en te vette) kant-en-klare magnetronmaaltijden en ongezonde snacks voor in de magnetron versterken dat ongezonde imago alleen maar meer. Maar verrassend genoeg hebben vele onderzoeken aangetoond dat het verwarmen van voedsel in de magnetron vaak leidt tot weinig verlies van belangrijke voedingsstoffen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het koken van voedsel in water.
Bij elke vorm van koken zullen bepaalde voedingsstoffen verloren gaan. Voedingsstoffen gaan vooral verloren door uitspoeling in het kookwater, lange kooktijden en hoge temperaturen. Aangezien er bij het bereiden in de magnetron vaak korte kooktijden en weinig water wordt gebruikt verliest het weinig voedingsstoffen, zeker in vergelijking met het koken van bijvoorbeeld groenten in ruim water.
Er zijn echter ook nadelen aan het bereiden in de magnetron.
Zo gaat er veel vitamine B12 verloren (wat uitsluitend voorkomt in dierlijke producten). En doordat de hitte zich niet concentreert aan de buitenkant zal het ook nooit een mooie goudbruine krokante korst opleveren. Ook is het niet aan te raden om bijvoorbeeld moedermelk in de magnetron te verwarmen aangezien de antistoffen die in de moedermelk zitten dan inactief worden (au bain-marie verwarmen is bijvoorbeeld een beter alternatief).
Maar het bereiden van aardappelen, groenten en eventueel fruit is dus wel aan te raden in de magnetron. Voor wie het eens wilt proberen een tweetal bereidingstips voor de magnetron.
- Aardappelen kunnen geschild en in gelijke blokjes gesneden zo in een ovenschaal. Dek de schaal af met huishoudfolie en prik er een paar gaatjes in. Doe vervolgens de aardappelen op de hoogste stand, 6 minuten in de magnetron. Giet het weinige water af en laat de aardappelen vervolgens 3 minuten nagaren.
- Ook groenten kunnen in principe altijd zonder water in de magnetron. Neem liever lage dan hoge magnetronschalen. Maak de laag groente niet te dik. Leg struikjes of stronken naast en niet op elkaar. En dek de schaal altijd af met huishoudfolie waar gaatjes in zijn geprikt. Uiteraard verschild de kooktijd per magnetron en per groente maar over het algemeen geldt voor 500 gram groente ongeveer 6 minuten, met een paar minuten nagaren.
Relevante links:
- Doe meer met de Magnetron: In de ruim 90 recepten worden de sterkste punten van de magnetron; korte bereidingstijden en behoud van geur, smaak, structuur en voedingswaarde, optimaal benut.
- Magnetron: Ruim 50 snelle en simpele magnetrongerechten, variërend van alledaagse lunches en avondmaaltijden tot onweerstaanbare taarten en toetjes, en verfijnde diners.
- Samsung MC28H5015CW/EF Combimagnetron: Capaciteit 28 liter, vermogen maximaal 900 watt, 6 vermogensstanden, glazen magnetrondraaiplateau en binnenkant van keramisch email.
- Sistema Microwave, Magnetron: Reeks kookproducten speciaal ontwikkeld voor de magnetron. Voorzien van een ontluchtingsventiel voor het stomen en spatvrij opwarmen. Voorzien van stoomgaatjes voor een snel en gelijkmatig stoomproces. Vaatwasbestendig.
3 reacties
“Russische onderzoekers hebben ontdekt dat er gedurende verhitting in de magnetron in bijna alle soorten voeding die werden getest kankerverwekkende stoffen werden gevormd. Zo werden bij het verhitten van melk en granen bepaalde aminozuren omgevormd in kankerverwekkende stoffen, werd in vlees de kankerverwekkende stof d-Nitrosodienthanolamines gevonden en werden bij het ontdooien van bevroren fruit in de magnetron delen van de glucosides en galactosides omgevormd tot kankerverwekkende stoffen.
Een recent onderzoek aan de Amerikaanse Trent University heeft aangetoond dat magnetrongebruik ook invloed heeft op je hart. Bij een onderzoek naar de effecten van 2.4 GHz straling (wat de stralingsfrequentie is van o.a. magnetrons en Wifi routers) werd onomstotelijk vastgesteld dat magnetronstraling effect heeft op het hart. Volgens Dr. Magda Havas van de Trent University is dit het eerste onderzoek dat directe en significante gevolgen van straling geproduceerd door magnetrons (die overigens aan alle Amerikaanse en Canadese consumentenveiligheidseisen voldoen) voor zowel hartslag en hartslagvariatie heeft gedocumenteerd. Er bestaat ook bewijs dat bij bepaalde mensen die daarvoor gevoelig zijn dezelfde stralingsfrequentie ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel sterk stijgt en zelfs de oorzaak kan zijn voor een bepaalde vorm van diabetes.
Susanne
Enzymen zijn noodzakelijk voor de stofwisseling in het lichaam. De stofwisseling is het geheel van processen die een (voedings)stof afbreken en/of omzetten in een andere stof. Enzymen zorgen dat deze processen (versneld) kunnen plaatsvinden. Een katalysatorfunctie dus.
De aanwezigheid van enzymen in voedingsmiddelen is onvoldoende bewezen. Indien enzymen wel in voedingsmiddelen aanwezig zijn, heeft het lichaam deze extra enzymen waarschijnlijk niet echt nodig. Het lichaam kan namelijk zelf enzymen maken uit eiwit. Eiwit is wel aanwezig in veel voedingsmiddelen.
Enzymen zijn opgebouwd uit eiwit en een vitamine of mineraal. Door verhitting verandert eiwit van min of meer oplosbaar tot vast (denk aan een gekookt eitje). Dit proces wordt denaturatie genoemd. Niet alleen de magnetron verhit voedsel. Denaturatie kan ook plaatsvinden door andere verhittingsmethoden zoals bakken, braden en grillen.
Bij denaturatie van eiwit worden de bestaande structuren verbroken. Door verhitting zou de structuur van de enzymen, indien die in voedingsmiddelen zitten, worden verbroken. De functie van de enzymen gaat dan verloren. Zoals eerder gezegd heeft het lichaam deze extra enzymen niet nodig. Na denaturatie blijven losse eiwitten (aminozuren) over. Het lichaam kan deze eiwitten gebruiken om zelf enzymen te maken. Om enzymen te kunnen maken is het noodzakelijk om voldoende eiwit binnen te krijgen via de voeding.
Samengevat: U hoeft niet bang te zijn dat het lichaam over te weinig enzymen beschikt door magnetrongebruik
Weer een eye-opener: via kookvocht gaan veel mineralen en vitamines verloren!
Wel heb ik begrepen dat door bereiding in de magnetron, het voedsel zijn enzymen verliest.
In hoeverre hebben we die nodig? En gaan deze ook verloren door het koken van voedsel?