Gevarieerd eten staat voor het eten van veel verschillende voedingsmiddelen. Verschillende voedingsmiddelen tussen alle groepen van voedingsmiddelen maar ook vooral, binnen deze groepen.
Er bestaan vijf groepen voedingsmiddelen:
1. Koolhydraten (zoals: graanproducten, aardappels, rijst, peulvruchten en pasta)
2. Groenten en Fruit
3. Eiwit (zoals: zuivel, vlees, vis, eieren)
4. Vetten (zoals: boter, olie)
5. Dranken (zoals: water en thee).
Deze groepen zouden sowieso iedere dag op tafel moeten komen (in de juiste hoeveelheden). Dit om alle bouwstoffen en energie binnen te krijgen die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Maar variëren binnen iedere groep van producten is ook belangrijk, en dat om de volgende redenen:
- Het vergroot de kans om alle kleinere stoffen en micronutriënten (vitamines, mineralen, essentiële vetzuren et cetera) binnen te krijgen. Dan hoeft men echt geen vitaminepillen en dergelijke te slikken.
- Het is goed voor het behouden van smaak maar ook voor de smaakontwikkeling.
- Het is minder saai en maakt ieder eet-moment bijzonder en verrassend
- En het kan leuk zijn om met het gezin nieuwe voedingsmiddelen en recepten uit te proberen.
Mensen die altijd hetzelfde eten kunnen er misschien veel van genieten, maar het risico is groot dat zij, beetje bij beetje van één of meerdere stoffen een tekort krijgen en daardoor ziek worden. Daarnaast bestaat toch de kans dat zij het op een gegeven moment heel saai gaan vinden.
Gevarieerd eten hoeft niet al te moeilijk zijn. Het is geen puzzel waar letterlijk voor iedere maaltijd iets nieuws op tafel moet. Gevarieerd eten vraagt nieuwsgierigheid en een beetje creativiteit. Het begint al in de supermarkt met het boodschappen doen: durf eens andere producten te kiezen, probeer nieuwe smakken, ga voor kleurrijke combinaties!
Een goede tip om gevarieerd en duurzaam te eten is gewoon om de seizoenen te volgen. Ieder seizoen brengt met zich lokale verse producten die echt het verschil maken op ons bord!
Relevante links:
- Uw Medisch Dieet lekker en gevarieerd: Het boek begint met informatie over hoe een gezonde voeding eruit kan zien. Daarna wordt ingegaan op een aantal ziektebeelden waarbij een dieet een rol speelt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, obesitas en kanker. Hierna volgen dertig menu’s met bijbehorende recepten.
- Culinair vegetarisch: Gevarieerde, smakelijke en creatieve vegetarische gerechten. Recepten van klassieke ovenschotels met groenten tot eigentijdse limoenkorianderpesto zorgen voor geslaagde gerechten en plezier tijdens het koken.