Fruitsap ongezond?

0

We willen tegenwoordig allemaal lekker maar vooral ook gezond eten en drinken. Of iets lekker is, is snel besloten. Maar het blijft toch lastig om te beslissen of iets wel of niet gezond is. De grootste gezondheids ‘’instinkers’’ zijn toch wel de vruchtensappen. Fruit is gezond dat weet iedereen, dus waarom zou geperst fruit niet gezond zijn? Laten we eerst maar eens kijken waarom fruit gezond is, en of vruchtensappen hier ook aan voldoen.

Fruit is gezond om een aantal redenen:

  • Bevat belangrijke vitamines en mineralen;
  • Bevat (meestal) weinig calorieën;
  • Bevat veel vezels.

Vruchtensappen daarentegen bevatten alleen de belangrijke vitamines en mineralen. Ze bevatten vaak veel meer calorieën (ook de ongezoete sappen). Dit komt omdat er meerdere stuks fruit nodig zijn voor een glas sap, en juist het sap bevat de calorieën.
Ook bevatten vruchtensappen weinig tot geen vezels. Die vezels zijn juist heel erg belangrijk. Ze zorgen voor een lang verzadigd gevoel (ze onderdrukken het hongergevoel) en helpen de darmen gezond te blijven.

Vanwege de belangrijke vitamines en mineralen kan fruitsap wel een goede aanvulling zijn voor mensen die sowieso weinig groente en fruit eten. Gelukkig zijn er ook ongezoete fruitsappen met veel vruchtvlees waardoor ze redelijk in de buurt komen van fruit. Maar als je vooral af wilt vallen (of gezond op gewicht wilt blijven). Kan je beter een stuk fruit nemen dan een glas vruchtensap. En dan zorgt fruit er niet zo zeer voor dat je afvalt. Maar vooral dat je dan minder snel aan de chips of koek gaat.

Relevante links:
Delen.

Laat een reactie achter