Fransen en eten

0

La cuisine Français, Fransen en eten

Ik ben in januari samen met mijn vriend een weekje naar zijn ouders in Frankrijk geweest. Mijn schoonouders hebben een boerderij waar ze koeien houden en melk produceren. In een volgend blog zal ik meer over het bedrijf vertellen. Ik wil graag iets vertellen over Fransen en eten.

Boodschappen doen in Frankrijk

Ik had nog een romantisch beeld in mijn hoofd dat Fransen de boodschappen nog doen bij de plaatselijke bakker, slager en kruidenier. Het bestaat nog wel, maar ook hier winnen de supermarktgiganten terrein. Ik heb een Lidl voorbij zien komen, maar we zijn hoofdzakelijk in de Hyper-u en Super-u geweest. Deze supermarkten (supermarchés) zijn enorm groot. Je kunt er niet alleen eten kopen, maar ook tv’s, tapijten, meubelen en alles voor je huisdier. Uiteraard kun je kiezen uit ongelofelijk soorten wijnen en kazen.
Fransen en drinken
Ik wist niet eens waar ik moest beginnen met het kiezen van een wijntje.

De groentes worden constant bestoven met water, zodat ze er mooi en vers uit blijven zien. Fish & Chips werd erg letterlijk genomen. De chips stond tegenover een hele wand met sardines. Wat me ook opviel was het uitgebreide assortiment aan verse vis.
Krabben in Franse supermarkt
Zie mezelf niet zo snel deze levende krabben kopen.

Sociale gelegenheid

Mijn schoonmoeder wist mij te vertellen dat eten een heel belangrijke sociale gelegenheid is. Ze nemen de tijd voor eten om er echt van te genieten. In het gebied waar ik ben geweest is het ook heel normaal om 2 keer per dag een warme maaltijd te nuttigen. Het gaat om samenzijn en genieten.

Uit eten in Frankrijk

Tijdens ons bezoek zijn we in een Steakhouse geweest. Ook hier zet de Amerikanisering zijn voetsporen. Het was heerlijk. Wel was het erg rustig tijdens het diner. Tijdens lunchtijd is het veel drukker. De Fransen hebben een uitgebreide lunchpauze van zo’n 1,5 á 2 uur lang. Vaak gaan ze in de pauze naar een restaurant om een lunch te nuttigen.

In Frankrijk was het in ieder geval goed vertoeven, met veel lekker eten en goede wijn. Ik neem er nog eentje op. Santé!

Hanna Kugel
Diëtist

Relevante links:
Delen.

Laat een reactie achter