Steeds meer mensen noemen zichzelf een parttime vegetariër of een flexitariër. Maar wat is dit nou precies? Wat zijn de voordelen van deze leefstijl? Zijn het niet gewoon zwakke vegetariërs die het niet vol konden houden?
Flexitariërs zijn mensen die voornamelijk vegetarisch eten, maar af en toe een stukje vlees of vis eten. In Nederland eten gemiddeld 3,5 miljoen mensen bewust minder vlees en vis. Dit doen ze vooral om gezondheidsredenen maar ook voor dierenwelzijn, het milieu en voor de wereldvoedselproblematiek.
Bij een “flexitarisch” dieet heb je de voordelen van een vegetarische leefstijl zonder de nadelige effecten van een gehele plantaardige voeding. Zo bevatten vleesvervangers bijvoorbeeld veel minder verzadigde vetten, wat hart- en vaatziekten en zwaarlijvigheid voorkomt. Daarnaast krijg je door het af en toe eten van vlees of vis wel de belangrijke voedingsstoffen binnen. Vegetariërs hebben nog wel eens een tekort aan ijzer, vitamine B12 of omega-3 vetzuren en moeten hiervoor supplementen slikken. Dit is bij een flexitarisch dieet dus niet altijd nodig.
Daarnaast is parttime vegetarisch eten goed voor het milieu. Als je het Nederlandse vee verdeelt over alle inwoners van Nederland, zou iedereen een eigen varken, vijf kippen en zouden we per vier personen een koe bezitten. Deze veehouderij stoot veel broeikasgassen uit, verbruikt veel water en ruimte en zorgt voor een mestoverschot.
Van de hoeveelheid water dat gebruikt wordt om één biefstukje te produceren kan je 1.300 keer douchen. De productie van één kilo rundvlees verbruikt net zoveel energie als drie uur autorijden met thuis alle lichten aan.
Dus flexitariërs zijn geen zwakke vegetariërs die gehele vleesonthouding niet vol kunnen houden. Het zijn mensen die aan hun gezondheid denken en aan de toekomst van onze aarde!
Relevante links:
- Krachtvoer, waarom Klaas geen vlees eet: Prentenboek geschikt om voor te lezen binnen het vegetarische gezin om de vraag ‘waarom eten wij geen vlees?’ te beantwoorden en om dit uit te leggen aan niet-vegetarische vrienden en klasgenoten. Vanaf circa 4 jaar.
- Koken 1000 gezonde recepten zonder vlees: Vegetarisch kookboek waarin zeer veel recepten voor gezonde, smakelijke, licht verteerbare gerechten duidelijk worden beschreven. Het maken van de gerechten wordt vaak ook getoond in kleurenfoto’s die het proces stap voor stap laten zien.
- Deva voedingssupplementen Glucosamine MSM & CMO, Vegetarisch, Deva: Deze Glucosamine is afgeleid van maïs. MSM is een natuurlijke en efficiënte bron van organische zwavel, die noodzakelijk is voor de vorming van collageen, en is noodzakelijk voor veel van de structurele moleculen in ons lichaam. CMO ondersteunt door het geven van smering. De CMO in dit product is afkomstig van de kombo-noot.
- Testa Omega 3, Algenolie DHA + EPA, Vegetarisch Voedingssupplement: DHA is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en draagt bij tot de instandhouding van het gezichtsvermogen. Ook hebben EPA en DHA vetzuren een gunstige invloed op hart. Gemaakt van Omega-3 rijke algen en zeewierextract.