In de herfstvakantie heb ik met mijn ouders en broertje een uitstapje gemaakt naar Londen. Engeland ligt hemelsbreed dichtbij Nederland. Toch zijn er een heel aantal verschillen op te merken. Zo betalen ze nog met de pond, rijden ze links en de klok loopt 1 uur achter op die van ons. Maar ook qua eetgewoontes zijn er verschillen. Hieronder zie je wat mij is opgevallen aan het Engels eten.
English breakfast
Ik had het genoegen 2 keer het Engelse ontbijt te mogen nuttigen. Dit bestond uit bacon, een gebakken ei, worst, witte bonen in tomatensaus en toast met boter en jam. Ik vond het een lekker ontbijt en ik had genoeg brandstof om de stad te verkennen.
Snelle afhaal
Het viel me op dat Londen veel eetzaakjes had die food-to-go aanboden. Ik zag opvallend veel mensen in pak de zaakjes inlopen om een ontbijt te halen. Het is natuurlijk snel en makkelijk. Het eten zat vaak in kartonnen bakjes en werd in een papieren zak meegenomen, op weg naar het werk. Zal deze trend zich doorzetten naar Nederland?
Mijn broertje waagde zich meteen aan een echt Engels afhaalontbijt in een kartonnen doosje. Dit ontbijt bevatte naast eerdergenoemd ontbijt een soort aardappelpuree, zaden en bladgroenten.
Thee
Je hoort altijd dat Engelse mensen de grootste theeleuten zijn. Daardoor had ik hele hoge verwachtingen van de thee daar. De thee was jammer genoeg erg sterk. De theezakjes waren veel groter dan in Nederland waardoor de thee meteen heel sterk was. Normaal heb ik geen suiker in mijn thee, maar in Londen kon ik niet anders dan ook naar de suiker te grijpen. Ik zag de meeste locals dan ook thee met melk drinken.
Verbazingwekkend genoeg boden ze ook rooibos thee aan. Dit spraken ze uit als rooibooish. Het werd ook wel ‘spicy tea’ genoemd. De thee vond ik dus te sterk, dus dit vond ik nogal tegenvallen. Helaas heb ik niet de kans gehad om de high tea in Engeland te proberen. Deze lijkt mij wel erg lekker en gezellig.
English pie
Je kunt een pie vergelijken met een gevulde pastei. Ik ben een musicalliefhebber en heb vaak de verfilming van de musical Sweeney Todd gekeken. Sweeney Todd (gespeeld door Johnny Depp) is een demonische barbier in Fleet Street die zijn klanten vermoord om ze in de pie te stoppen. Je begrijpt dat ik de ‘pies’ moest proeven. Ik vond het lekker, maar ik was toch bang om een vinger tegen te komen. Ik heb het recept gekocht en deze vind je hieronder. Veel bakplezier.
Hanna Kugel
Diëtist
Relevante links:
- A History of English Food. Auteur Clarissa Dickson Wright, taal Engels, 512 pagina’s. The writer takes us from a medieval feast to a modern-day farmers’ market, visiting the Tudor working man’s table and a Georgian kitchen along the way.
- English Traditional Recipes. A Heritage of Food and Cooking. Auteur Annette Yates, Engels, 256 pagina’s. 160 classic recipes to celebrate England’s great culinary history, with delicious dishes to represent the best of every county and region.
- The Food of London, e-BOOK. Auteur Kathryn Hawkins, Engels, 120 pagina’s. 60 recipes reveals the treasures of London-style cooking. Discover the all-time favorite, Cod & Chips, as well as other delicious and easy to prepare dishes such as Smoked Haddock Tart, Roast Red Leg of Partridge, Pears with Stilton and Walnut Dressing, Port Wine Jelly, Coronation Chicken with Fruity Rice, Baked Lemon Sole, and Sherry Trifle.
- The New English Kitchen. Auteur Rose Prince, Engels, 480 pagina’s. Containing a wealth of recipes, tips, knowledge for how to make good food go further. From how to stretch a native breed, properly hung cut of beef to eight meals, to making stock from prawn or langoustine shells, to saving by making your own bread (and using it right up to the last crumb).