Onlangs zijn ze weer in het nieuws geweest, de energiedranken. Een jongen van 15 jaar is overleden na het drinken van een grote hoeveelheid energiedrank. Na z’n ongeval laait de discussie elke keer weer op. En naar mijn mening terecht. Alleen vraag ik mij af waarom er tot op heden nog niet is ingegrepen. Ik ben namelijk absoluut geen voorstander van energiedranken.
Wat is energiedrank precies?
Ik ben er in mijn blog over sportdrank ook al even kort op in gegaan. Via deze link, is de blog terug te lezen.
Energiedrank is drinken, dat naast vocht en heel veel suiker, ook Cafeïne, Taurine en Glucuronolacton bevat. Enkele bekende merken van energiedrank zijn: Red Bull, Monster, Bullit Energy Drink, Rockstar Energy Drink, Mountain Energy Drink en Golden Power.
Suiker
Energiedrank bevat per blikje van 250 ml 27,5 gram suiker. Dit zijn zo’n 7 klontjes suiker per blikje van een kwart liter.
Cafeïne
Cafeïne is een opwekkende stof waaraan je verslaafd kunt raken. Om hetzelfde effect te bereiken is er steeds meer cafeïne nodig. Cafeïne zorgt ervoor dat je hartslag stijgt en je ademhaling versnelt. Hierdoor geeft de het je een oppeppend, alerter gevoel en het ‘gevoel’ dat je je beter kunt concentreren. Je wilt namelijk actie!
In 250 ml energiedrank zit ongeveer 80 mg cafeïne. Dit is gelijk aan een kopje koffie (150 ml), maar ruim 3 keer zoveel als in een glas cola (250 ml). Daarin zit namelijk 25 mg cafeïne.
Voor volwassenen ligt de maximaal aanbevolen hoeveelheid cafeïne per dag rond de 400 mg. Voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven wordt het gebruik van cafeïne sterk afgeraden of het echt te beperken tot 200 mg. Voor kinderen is het advies gebaseerd op het lichaamsgewicht; 2,5 mg cafeïne per kg lichaamsgewicht. Voor een puber van 60 kg komt dit neer op maximaal 150 mg cafeïne.
Taurine
Taurine is een stof die het lichaam zelf aanmaakt. Taurine komt tevens in onze voeding voor, bijvoorbeeld in vlees, vis en zeevruchten. Daarnaast komt het in een chemische vorm onder meer voor in kunstmatige zuigelingenvoeding en in energiedrank. Taurine geeft je ook een oppeppend gevoel. Taurine heeft ook enkele nadelen, zoals dat het de productie van maagzuur bevordert. Dus heb je last van brandend maagzuur, vermijd dan liever energiedrank. Daarnaast heeft taurine een negatief effect op de vochthuishouding in het lichaam, met name de hersenen. Hierdoor kun je hoofdpijn en diarree krijgen. Het vochtafdrijvende effect van taurine wordt ook nog eens versterkt door het vochtafdrijvende effect van de cafeïne. In 250 ml energiedrank zit ongeveer 1.000 mg taurine. Normaal krijg je met je voeding ongeveer 200 mg taurine binnen. Met een blikje van 250 ml is de inname al 5 keer zo hoog.
Glucuronolacton
Glucuronolacton is een vrij onbekende stof en zit ook niet in alle energiedranken. Glucuronolacton komt van nature voor in granen en rode wijn. De effecten van glucuronolacton zijn niet helemaal helder. Maar de reden van toevoeging aan energiedrank is dat het vermoeidheid zou tegen gaan en je een fijn gevoel geeft. Doordat er vrij weinig over deze stof bekend is, is zeker voorzichtigheid geboden. Het vermoeden bestaat dat glucuronolacton bloedklonters kan veroorzaken. Normaal krijg je ongeveer 2,4 mg per dag binnen. In een blikje energiedrank zit 600 mg glucuronolacton. Dit is 250 keer zoveel als normale inname op een dag.
Werking van energiedrank
Door de samenstelling van bovengenoemde ingrediënten heeft energiedrank effect op het lichaam. Energiedrank geeft je een opgewekt, oppeppend, alert en fijn gevoel. Daarnaast geeft het je een gevoel dat je je goed kunt concentreren. Helaas is echter het tegenovergestelde aan de orde. Kinderen zitten na het drinken van energiedrank vaak stuiterend in de klas. Doordat het je een fijn gevoel geeft en je hieraan gewend raakt, heb je steeds meer nodig om hetzelfde effect te krijgen. Hierdoor ligt verslaving op de loer!
Tevens is de werking van alle stoffen samen onvoldoende onderzocht om hier een uitspraak over te doen. Er is dus geen bewijs of het veilig is of niet.
Naast de reguliere energiedrank (250 ml en 500 ml) bestaan er sinds enkele jaren ook de Red Bull shots. Deze hebben een inhoud van 60 ml, maar bevatten dezelfde hoeveelheid cafeïne, taurine en glucuronolacton als een blikje Red Bull van 250ml.
Energiedrank en alcohol
Al enkele jaren bestaat de trend om energiedrank met alcohol te combineren. De bekendste drankjes hiervan zijn: Wodka Red Bull, Whisky Red Bull en Jägerbom (Jägermeister met Red Bull, ook wel bekend als Vliegend Hert of Flying Deer). Deze gevaarlijk trend zal ook alleen maar blijven groeien. Van alcohol word je namelijk suf, terwijl een energiedrankje je oppept. De energiedrank onderdrukt als het ware de effecten van alcohol. Mensen hebben dus veel te laat door dat ze dronken zijn. Daarnaast versterken ze elkaar ook. Alcohol en cafeïne (uit de energiedrank) werken allebei vocht afdrijvend. Je zal hierdoor uitdrogen én de kater zal des te groter zijn.
Landen waar energiedrank verboden is
Momenteel ligt energiedrank in Nederland onder vuur. Maar niet alleen in Nederland. Zo is er in Engeland en Saudi-Arabië ook veel discussie. Per 1 januari 2014 is het kopen van energiedrank in grote supermarktketens in de UK er onder de 16 jaar niet meer bij. In Hongarije zit er een gezondheidsbelasting op. In Zweden is verkoop tot 2009 geheel verboden geweest. Momenteel is de verkoop grotendeels gereguleerd via de apotheek en is verkoop van energiedrank aan kinderen verboden. Net als in Zweden is energiedrank ook in Denemarken tot 2009 verboden geweest. In Frankrijk is de energiedrank na 13 jaar verbod in 2008 weer op de markt gekomen. In Uruguay is energiedrank al jaren verboden. In de Verenigde Arabische Emiraten is de verkoop onder 16 jaar sinds 2002 verboden. Sinds oktober 2014 is ook in Litouwen de verkoop van energiedrank aan minderjarigen verboden. In Duitsland wordt er ook gepleit voor zo’n verbod.
Lotte Coolen
Diëtist
Relevante links:
- Power snacks, hapjes & drankjes voor extra energie. Auteurs Mariana Velasquez & Christina Archila, Nederlands, 143 pagina’s. In dit kookboek staan hapjes en drankjes voor extra energie. Lekker eten met goede ingrediënten die verantwoord zijn klaargemaakt zoals smoothies, glutenvrij gebak, verse hapjes en yoghurtijs.
- Fruit Infused Water: Best Vitamin Water Recipes for Weight Loss, Detox, Refreshing, Healthy, Energy Boost, and Metabolism Boosting, e-BOOK. Auteur Jennifer Lins, Engels.
- Het Energie Herstelplan. Auteurs Marijke de Waal Malefijt & Tanja Visser, Nederlands, 280 pagina’s. De lever speelt een centrale rol in de energiebalans. Door gezond te eten en te bewegen kan iedereen de leverfuncties enorm beïnvloeden. Met een achtstappenmethode biedt het boek een energieherstelplan.
- Het Energie-Kookboek. Auteur Rachael Anne Hill, Nederlands, 127 pagina’s. In dit boek toont de voedsel- en fitnessexpert Rachael Anne Hill de voordelen van het laten staan van voedsel dat snel zijn energie afgeeft of hoge GI-waarden (Glykemische Index) heeft, door dit te vervangen door voedzame, eerlijke alternatieven die hun energie langzamer vrijgeven en lage GI-waarden hebben.
- Het Energie Kookboek. Auteurs N. Chilton & D. Chilton, Nederlands, 144 pagina’s. Dit vegetarische kookboekje geeft recepten voor soepen, salades, voor-, bij-, hoofd- en nagerechten en voor feestelijke hapjes. De keuze van de recepten is beinvloed door de mediterrane en Indiase keuken.
- Meer energie! e-BOOK. Auteur Meijke van Herwijnen, Nederlands. Het is geschreven om je te laten begrijpen hoe je je energie bent kwijt geraakt. Hoe je vermoeider bent geworden dan je eigenlijk wilt. Maar vooral ook om je te laten zien hoe je stap voor stap iets aan je situatie kunt veranderen.
- Marcus Rohrer Spirulina Energie & Weerstand. Te gebruiken bij algehele vermoeidheid, voor een snel herstel na ziekte, ter ondersteuning bij grote inspanningen en voor betere prestaties in werk, sport en studie.