‘Als ik verdrietig ben, dan eet ik zo een hele reep chocola op’. ‘Als ik eindelijk onderuit op de bank hang dan horen daar thee met veel koekjes bij’. Deze opmerkingen hoor ik vaak. Als ik zelf moe ben heb ik zelf vooral zin in gemakkelijk eten. In pasta met een romige saus en in luxe chocola. Ben ik daarmee een emotie-eter?
Mijn omschrijving van emotie-eten luidt: het dempen van ‘lastige’ emoties, zoals verdriet, eenzaamheid of boosheid, met eten zoals chocola, chips, koekjes en ijs. Pas je daarin dan ben je een emotie eter,
De neiging om naar eten of ‘troostvoer’ te grijpen ontstaat direct op het moment dat lastige gevoelens opkomen. Het verdriet, de vermoeidheid of frustratie krijgt geen ruimte. Het eten legt als het ware een deken op het gevoel. Het gevoel verdwijnt naar de achtergrond. Eten is hiermee een manier om afleiding te zoeken van gevoelens die als lastig worden ervaren. Eten zorgt voor een volle maag en buik. Emotie-eters ervaren over het algemeen een sterk gevoel van rust als hun maag en buik eenmaal gevuld zijn.
Hannelore: “Vandaag overdag is het redelijk goed gegaan. Een volle dag, met werken, kinderen halen en brengen, eten koken. Frustrerend dat manlief weer niet op tijd thuis is. Vervelend dat juist nu de jongste absoluut niet wil eten. Pas om 20.30 liggen de kinderen in bed en ik uitgeput op de bank!
Zware vermoeidheid en een gevoel van leegte slaan toe. Mijn eerste neiging is zoeken naar eten. Wat heb ik nog in de kastjes? In de koelkast? Ik houd me goed. Neem alleen thee. Het werkt niet. Toch maar twee blokjes chocola erbij. Ach, wat maakt het ook uit. De reep gaat nu op” Kenmerken van een emotie-eter.
Is emotie-eten een probleem voor een emotie-eter? Dat hangt er uiteraard vanaf hoeveel last je hebt van je snoep- en snaaibuien. Zelf geef ik mij 1 x per 3 weken over aan een zak chips en 1 x per 2 weken eet ik een ½ reep chocola. Ik kom daar niet van aan en ik kan na deze ‘uitspattingen’ stoppen met mijn troost-eten.
Het emotie-eten is wel een probleem als je een groot deel van de dag piekert over wel of niet eten, wel of geen koekjes nemen, je schuldig voelen et cetera. Het is ook een probleem als je veel aangekomen bent door eetbuien. Het goede nieuws is dat je echt het emotie-eten onder controle kunt krijgen, zo bewezen al heel veel mensen de afgelopen jaren. Lijnen werkt absoluut averechts. Eerst is het nodig patronen te onderzoeken die de eetbuien veroorzaken.
Een minderheid van de emotie-eters gaat overmatig eten wanneer ze iets verdiend hebben of wanneer er iets te vieren valt. Een Bourgondische eetstijl zou je als emotie-eten kunnen beschouwen. Bourgondiërs houden vooral van gezellig samen eten. Ik richt mij vooral op de mensen die ‘lastige’ gevoelens dempen met eten.
Hoe werkt dat bij jou? Herken jij jezelf als emotie-eter? Of ben je meer een Bourgondiër? Heb jij het emotie-eten wellicht al overwonnen? Laat je reactie achter, daarmee inspireer je anderen die het emotie-eten ook onder controle willen krijgen.
Fenna Janssen, diëtist
Relevante links:
- Uit de ban van emotie-eten: Dit zelfhulpboek is gebaseerd op de recentste psychotherapeutische inzichten. Het is een werkboek met veel oefeningen, waarvan een gedeelte te beluisteren is op de meegeleverde cd.
- Liefde in plaats van chocola: De auteur (ja van bovenstaande blog) laat zien hoe je je behoefte aan rust en aandacht kunt bevredigen zónder naar troosteten te grijpen. Met dit boek krijg je je snoepbuien definitief onder controle. Afvallen volgt dan automatisch.
- Verander Je Eetgedrag!: Aan de hand van voorbeelden legt de schrijfster de theorie uit. Daarna in de praktijk aan de slag om emotie-eten te overwinnen en daardoor de regie over eten en gewicht terug te krijgen.