Wordt dit hét dieet van 2015?

0

In 2014 volgden populaire (afval)diëten elkaar in een razend tempo op. Het jaar 2015 is nog maar net begonnen of het eerste nieuwe dieet steekt alweer de kop op. Gaat dit het dieet van 2015 worden of werkt een van de diëten uit 2014 beter bij jou?

Wat waren dé diëten in 2014?
  • Het DASH-dieet is een dieet dat oorspronkelijk in de VS ontwikkeld is om een hoge bloeddruk te behandelen en eigenlijk redelijk goed te vergelijken is met de Nederlandse richtlijnen ‘Goede Voeding’. De aandacht is gevestigd op meer groente en fruit. Matig met vetstoffen, rood vlees, alcohol, zoetigheid, frisdranken, snacks en sauzen. Vaker gevogelte, vis en noten eten en magere of halfvolle zuivelproducten kiezen.
  • Het Vastendieet (het 5:2 dieet) waarbij het gewicht daalt en mogelijk ook de risico’s op diabetes en hartproblemen. Twee dagen per week mag er door vrouwen maximaal 500 kcal gegeten worden en door mannen 600 kcal. De overige dagen wordt normaal gegeten.
  • Bij het Sapdieet drink je elke dag een of meerdere sapjes, gemaakt van groene groente en fruit ter vervanging van een maaltijd. Dit duurt zo’n 4 weken. Het dieet langer volhouden is niet wenselijk, omdat het dan ongezond wordt. Bij dit dieet is het onder andere de bedoeling om je lichaam te ontgiften, waardoor je je in de eerste week wel beroerd kan voelen.
  • Eet de Helft Dieet, klinkt heel eenvoudig: een elke dag precies de helft van wat je normaal eet.
  • Het 17-dagendieet is weer een dieet gebaseerd op lekkere koolhydraatarme voeding. Alleen heeft dit één groot voordeel ten opzichte van andere koolhydraatarme diëten: je mag in ingepaste perioden in beperkte mate koolhydraten eten. Afvallen lukt in dit dieet ook prima, echter heeft het 17-dagendieet ook een groot aantal nadelen. Zo krijg je weinig vezels binnen met vaak als gevolg obstipatie (verstopping). Daarnaast zitten er te weinig vitamines en mineralen in; vooral ijzer, zink, vitamine A en B1 zijn een probleem. En net als bij alle andere koolhydraatarme diëten is de eiwitinname groot, wat erg belastend voor de nieren kan zijn.
  • Ook erg bekend was het Oerdieet, ook wel paleodieet genoemd. Dit dieet is gebaseerd op de voeding van onze voorouders in het paleolithische tijdperk (oude steentijd). Bij dit dieet zal je voeding bestaan uit: eieren, noten, vruchten, groenten, kruiden en met mate vis en vlees. Verwerkte voeding en graanproducten zijn uit den boze. Naast gewicht verliezen is het gezonder leven en risico’s op bijvoorbeeld diabetes en hartproblemen verkleinen een positieve bijkomstigheid.
  • Naaste deze afvaldiëten blijven ook het Atkins-dieet, Weight Watchers, Sonja Bakker, Dukan dieet, het mediterraan dieet en Cambridgedieet erg populair.
Viking dieet, het dieet van 2015?

Het Viking dieet is z’n 10 jaar geleden bedacht door een Deense kok en voedingsdeskundige. Het op Scandinavië geïnspireerde eetpatroon is nu ook overgewaaid naar Nederland en andere landen. Ik zie het inderdaad meer als een eetpatroon dan een afvaldieet.

Het Viking Dieet, ook wel bekend als The New Nordic Diet, bestaat uit 10 punten:
1. Meer fruit en groenten;
2. Meer hele granen (vooral volkoren, gerst en rogge);
3. Meer voedsel uit de zee en meren (vis, schelp- en schaaldieren en zeewier);
4. Minder vlees en het vlees dat gegeten wordt is van hogere kwaliteit;
5. Meer voedsel uit de wilde natuur;
6. Organisch voedsel wanneer het kan;
7. Vermijd toevoegingen;
8. Meer seizoenproducten en bij voorkeur lokaal;
9. Meer ‘home cooked’ voedsel;
10. Minder afval produceren.

Als ik zo de aandachtspunten van dit dieet bekijk doet het mij aan twee dingen denken. Als eerste zie ik een link met het Mediterraans dieet en eigenlijk vind ik het helemaal geen dieet. Ik zie het Viking dieet net als het Mediterraans dieet meer als een eetpatroon en een gezonde leefstijl.
Het ontwikkelen van je eigen gezonde eet- en leefpatroon zijn 2 belangrijke dingen om een dieet vol te kunnen houden. Iets wat ik in veel diëten van 2014 gemist heb.

Lotte Coolen, diëtist

Relevante links:
  • The Everything Nordic Cookbook: This comprehensive cookbook introduces cooks to the healthful benefits of the Nordic lifestyle using fresh, local, and seasonal ingredients.
  • The Nordic Bakery Cookbook: The Nordic Bakery Cookbook allows you to bake your own Bread, such as the popular rye bread, Savoury Pastries, Cakes, Sweet Buns, Desserts and Biscuits in your own home. The emphasis is on fresh, seasonal produce and healthier baking ingredients, such as rye flour, oats and barley, and the rustic but modern menu includes open rye-bread sandwiches, cakes and cinnamon buns.
  • Nordic Ware Fleur de Lis Bundt bakvorm: De vormen worden gegoten van gietaluminium van een zeer zware kwaliteit en zijn dus onverwoestbaar. De anti-kleef laag in de bakvorm zorgt ervoor dat de cake ongeschonden uit de vorm komt. De bakvormen hebben een zeer lange levensduur.
Delen.

Laat een reactie achter