Glutenallergie, glutenintolerantie of beter gezegd coeliakie is ongeacht de impact en het vele voorkomen van de aandoening nog steeds niet erg bekend in Nederland.
Coeliakie is een intolerantie voor gluten. Dat betekend dat mensen met coeliakie, gluten niet kunnen verdragen. Gluten zijn eiwitten uit de graansoorten: tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en meestal ook haver. Als mensen met coeliakie toch gluten binnenkrijgen wordt het darmslijmvlies van de dunne darm beschadigd. Dit kan vervolgens tot een breed scala aan (niet specifieke) klachten leiden.
De klachten kunnen onder andere bestaan uit:
- chronische diarree
- onregelmatige ontlasting, overmatige ontlasting en/of opstopping (constipatie)
- een opgezette buik
- botontkalking (osteoporose)
- gewichtsverlies
- groeiachterstand (vooral bij jonge kinderen)
- een late puberteit
- gebrek aan eetlust
- braken
- bloedarmoede
- spierklachten
- lusteloosheid
- slaperigheid
- sterke stemmingswisselingen
- psychische klachten
Omdat de klachten niet specifiek zijn, zou het dus best kunnen dat iemand met deze aandoening onterecht naar huis gestuurd wordt met staalpillen na het vaststellen van te lage ijzerwaardes in het bloed. Door de beschadigde darmen kan het zo zijn dat het ijzer slecht opgenomen wordt, wat vervolgens tot lage ijzerwaardes in het bloed en dus tot bloedarmoede leidt.
Ook de diagnose prikkelbare darm is snel gesteld. Want wie leeft er tegenwoordig nog zonder stress? Darmproblemen en stress waarbij geen andere ‘’duidelijke’’ symptomen zijn zoals bloed in de ontlasting leiden namelijk snel tot de conclusie prikkelbare darm.
Heeft u coeliakie? Deel uw ervaring omtrent de diagnose en misschien kunt u wat duidelijkheid scheppen voor mensen waarbij de diagnose nog niet gesteld is.
Relevante links:
- Allergievriendelijk koken zonder gluten, lactose soja en andere allergenen. Dit kookboek bevat talloze recepten zonder gluten, lactose, soja, noten en andere allergenen. Speciale aandacht gaat naar de voedingswaarde van de vervangproducten, want eenzijdig eten kan leiden tot tekorten. Auteur: Wendy Rose Scheers, Nederlands, 208 pagina’s.
- Basiskookboek bij voedselallergie en -intolerantie. Meer dan 1000 recepten zonder koemelk, lactose, kippenei enz. Auteurs I. van Berkel-Pistorius & T. De Hoogh-Van Der Horst, Nederlands, 606 pagina’s.
- Het gehele glutenvrije assortiment van Albert Heijn, ook digitaal te bestellen
- Winkelglutenvrij.nl richt zich exclusief op mensen die last hebben van een gluten intolerantie (coeliaki). Ze presenteert op haar site het grootste online assortiment aan glutenvrije producten van Nederland. De doelstelling van deze shop is om dit grootste glutenvrije assortiment zo goed mogelijk beschikbaar te maken voor mensen die online hun speciale glutenvrije producten willen aanschaffen.