Hoe zit het nu met cholesterol?

0
Hoe zit het nu met cholesterol? De één zegt namelijk dat je minder vet, eieren en lever moet eten, terwijl de ander juist zegt dat je geen zoetigheid meer mag snoepen als je cholesterol te hoog is.

Antwoord: Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat er twee soorten in het lichaam zijn. Het goede HDL en het slechte LDL. Als het totale cholesterol in het bloed te hoog is hoeft dat dus niet altijd negatief te zijn. De goede eigenschappen van het HDL neutraliseren namelijk de slechte eigenschappen van het LDL. Het grootste gedeelte in ons lichaam maken we zelf aan, maar die hoeveelheid en welk type wordt beïnvloed door wat we eten.

Slecht voor het cholesterol
Transvetzuren zijn zeer slecht. Het laat namelijk het LDL stijgen en het HDL dalen. Transvetzuren zitten in geharde plantaardige vetten, deze geharde plantaardige vetten worden gemaakt bij het gedeeltelijk fabrieksmatig harden van onverzadigde vetten. Dit gebeurt voornamelijk met koek, cake, gebak en andere voorverpakte fabrieksmatig geproduceerde producten waar veel vet in zit. Ook zitten er transvetzuren in zuivelproducten, zoals kaas en roomboter.

Cholesterol zit al in bepaalde levensmiddelen. Hoewel het lichaam zelf minder aanmaakt bij het eten van cholesterol, koolhydraten (suiker) laten alleen het LDL stijgen. Maar gezonde koolhydraten komen met vezels (groente, fruit, volkoren). En deze vezels laten het HDL weer stijgen.

Neutraal
Verzadigd vet laat het LDL maar ook het HDL stijgen. Netto veranderd er dus niets. Verzadigd vet komt vooral voor in vlees.

Goed
Onverzadigde vetten laten het HDL stijgen. Onverzadigde vetten zitten vooral in (vloeibare) plantaardige olie, noten en zaden.

Gek genoeg is dus een kroket met mayonaise op twee volkorenboterhammen dus helemaal niet zo slecht voor het cholesterol.

Relevante links:
  • Cholesterol, Geen Probleem: 60 recepten die bewijzen dat het heel goed mogelijk is lekker en feestelijk te eten en tegelijkertijd het gehalte te verlagen.
  • Uw cholesterol onder controle!: Eerst de theoretische achtergronden van hart- en vaatziekten in relatie tot voeding. Daarna de voor- en/of nadelen van toegepaste medicatie, gewicht, beweging, roken, alcohol en erfelijkheid. Hierna volgen 120 bladzijden met vetarme recepten.
  • Test-Point Cholesterol Test: De test werkt aan de hand van een bloedmonster, dat wordt genomen met een eenvoudige vingerprik. Het bloedmonster wordt aangebracht op de testcassette. De test meet de cholesterolgehalte waardes in uw bloed.
  • Centrum Cardio, Tabletten, Multivitaminen: Bedoeld voor mensen die ondersteuning kunnen gebruiken bij het behoud van een verantwoord cholesterolgehalte en de ondersteuning van hun hart. De multivitamine wordt gebruikt als aanvulling op een verantwoorde en gevarieerde voeding waarin regelmatig groente en fruit wordt gegeten.
Delen.

Laat een reactie achter