Chemicaliën in voeding

0

Chemicaliën in voeding komt steeds meer voor. Chemische stoffen worden ook wel chemicaliën genoemd. Chemicaliën zijn stoffen die in chemische fabrieken worden gemaakt en zijn dus niet natuurlijk. Op verschillende manieren kunnen chemicaliën in voedsel terecht komen. Chemicaliën komen bijvoorbeeld in het voedingsmiddel terecht doordat het voedingsmiddel bespoten wordt met pesticiden. Pesticiden worden ook wel bestrijdingsmiddelen genoemd. Voorbeelden van voedingsmiddelen die vaak met bestrijdingsmiddelen worden bespoten, zijn groenten en fruit. Deze bestrijdingsmiddelen worden gebruikt om de voedingsmiddelen te beschermen tegen bijvoorbeeld onkruid en beestjes. Wel is er een wettelijke toegestane hoeveelheid bestrijdingsmiddel die gebruikt mag worden, zodat de volksgezondheid geen risico loopt. In het verleden is echter toch te veel bestrijdingsmiddel op sommige voedingsmiddelen aangetroffen.

Voedingsmiddelen uit Nederland schijnen ‘relatief schoon’ te zijn. Dit betekent dat Nederlandse voedingsmiddelen vaak aan de maximaal vastgestelde wettelijke hoeveelheid bestrijdingsmiddel voldoen. Om minder bestrijdingsmiddelen binnen te krijgen, kan er dus voor gekozen worden producten te gebruiken die in Nederland verbouwd en geoogst zijn. Ook kan er gekozen worden voor producten met het Milieukeur keurmerk of biologische producten. Biologische producten bevatten vaak minder chemicaliën. In de biologische landbouw wordt er namelijk geen gebruik gemaakt van bijvoorbeeld synthetische bestrijdingsmiddelen en antibiotica. Maar omdat het milieu nu eenmaal vervuild is, zal biologisch voedsel ook chemicaliën bevatten. Mocht het in de biologische landbouw nodig zijn om bestrijdingsmiddelen te gebruiken, dan zal gekozen worden voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Biologische producten zijn herkenbaar aan het EKO-keurmerk en het Europees biologische keurmerk.

Naast het feit dat er door bestrijdingsmiddelen chemicaliën in voedingsmiddelen terecht kunnen komen, kunnen chemicaliën ook door bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal in het voedsel komen. Dit kan bijvoorbeeld door plastic flessen en conservenblikken. Beter kan daarom gekozen worden voor bijvoorbeeld onverpakte, verse producten of producten die in een glazen verpakking zitten.

Relevante links:
Delen.

Laat een reactie achter