Buikvet

0

Obesitas is een groeiend probleem in Nederland. Het probleem is al jaren in de media maar het obesitascijfer lijkt niet te dalen. Sinds 1980 is het aantal Nederlanders met obesitas verdubbeld! Maar wat is er nou zo ongezond aan al dit vet op je lichaam? Het zit hem voornamelijk in de plek waar het vet zich bevindt. Wanneer het vet zich in de buik (buikvet) en tussen de organen bevindt is dit erg ongezond. Slanke mensen kunnen soms net zoveel vet bij zich hebben als mensen met overgewicht. In dit geval zit het vet dus tussen de organen waardoor deze minder goed kunnen functioneren, dit is dus slechter dan een persoon met overgewicht waarbij het vet ‘aan de buitenkant’ zit.

Aan de hand van je gewicht en lengte wordt je BMI berekend. Met behulp van je BMI kan er gezegd worden of je overgewicht hebt of niet. Nu wil een verhoogd BMI niet gelijk zeggen dat je ongezond bent. Zo zijn spieren bijvoorbeeld zwaarder dan vet, waardoor een sporter met nauwelijks vetmassa toch een erg hoog BMI kan hebben. En daarnaast is de locatie van het vet dus belangrijker. Een slank persoon kan véél ongezonder zijn dan een obese persoon. Daarom is je levensstijl van belang. Beweging (en gezonde voeding!) gaat orgaanvet tegen. Slanke mensen met een ongezonde levensstijl zouden dus ook moeten veranderen. En mensen met wat overgewicht en een uitstekende levensstijl moeten vooral zo door gaan!

Arlette Klinge, diëtist
 

Relevante links:
  • Overgewicht en obesitas: 500 pagina’s tellende boekwerk over vele aspecten van overgewicht en obesitas. Kennis onmisbaar voor een effectieve aanpak van het probleem en om feiten van fabels te onderscheiden. Zeer nuttig voor gezondheidsprofessionals als diëtisten, voedingsdeskundigen, (huis)artsen en gewichtsconsulenten, maar ook voor mensen die zelf kampen met overgewicht.
  • Leven met obesitas: Degelijke omschrijving wat obesitas is, hoe het komt dat mensen eraan gaan lijden, wat de psychische aspecten van eetgedrag zijn en wat de lichamelijke en psychosociale gevolgen zijn. Cognitieve werkwijze om obesitas te bestrijden en het lichaamsgewicht te verlagen. Ondersteund door concrete opdrachten die de lezer persoonlijk moet maken om zichzelf en het eetgedrag te leren kennen.
  • De mooie voedselmachine: Een vrolijk, open en informatief boek geschreven over de spijsvertering. Makkelijk te lezen, vol feiten, fabels, grapjes en de recentste wetenschappelijke inzichten. Alleen al in Duitsland in een half jaar neer dan 800.000 exemplaren van verkocht.
Delen.

Laat een reactie achter