Biodynamisch verder dan biologisch is het onderwerp van deze blog. Biologisch eten is inmiddels helemaal ingeburgerd. Waar je vroeger voor naar natuurwinkels moest kan je tegenwoordig gewoon in de supermarkt krijgen. Ondanks dat het meestal duurder is, kopen mensen het omdat het lekkerder, gezonder en beter voor mens en dier is.
Biologisch betekent zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Biodynamisch gaat echter nog een stapje verder, alles hangt met elkaar samen. De levende bodem, de planten vol levenskracht en de integriteit van het vee wordt behouden. Bij biodynamische veeteelt worden bijvoorbeeld altijd de horens van koeien en geiten behouden. U hoort het goed, koeien hebben (normaal gesproken) altijd horens, zelfs bij biologische veeteelt worden bij de kalveren de aanzet van de horens (chemisch) weggebrand. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld het gewei van een hert zitten er bij koeien bloedvaten in de horens, en is het dus geen dood en gevoelloos materiaal. Ook worden de horens door de koeien gebruikt voor subtiele communicatie tussen kuddegenoten.
In eerste instantie hebben alle biodynamische boeren een biologisch keurmerk. Waarna ze als ze ook aan de biodynamische regels voldoen, het Demeter keurmerk krijgen. Het is dus eigenlijk een bijzondere vorm van biologische landbouw. Aangezien het dus extra bijzonder is, zijn Demeter producten niet zomaar in de supermarkt te koop. Maar wel in reform- en natuurwinkels.
Relevante links:
- De gezonde eter in de eerlijke keuken/ Koken met Irene. Auteur Irene Lelieveld, Nederlands, 212 pagina’s. Een informatief kookboek over wat gezonde voeding is en hoe je gezond kunt koken en eten.
- Ingrediënten van geloofwaardigheid, e-BOOK. Auteur Arjen Berben, Nederlands. Wetenschapstheoreticus Bart Penders en bioloog/ communicatieadviseur Frans van Dam presenteren in dit boek een aantal van de speerpunten uit de strijd om geloofwaardigheid in de voedingssector.
- 5 ingrediënten voor beter, verser, gezonder en eerlijker eten. Auteur Albert Kooy, Nederlands, 60 pagina’s. Het gaat de verkeerde kant op met ons voedsel. We consumeren op veel te grote voet en ons eten wordt tegenwoordig gedomineerd wordt door de voedselindustrie die gedicteerd wordt door enkele globale grote spelers. Albert kiest voor duurzame dier- en milieuvriendelijke, eigentijdse en gezonde producten.
- Wat is nu gezond? Auteur Prof. dr. Martijn B. Katan, Nederlands, 255 pagina’s. In dit boek wordt in normaal taalgebruik wetenschappelijke kennis over voeding en eten overgebracht.