Facebook Twitter Instagram
    MyFoodMatch
    • Home
    • Blog
    • Vraag & Antwoord
    • De Bloggers
    • Contact
    Facebook Twitter Instagram
    MyFoodMatch
    Home»Blog»Aswoensdag
    Blog

    Aswoensdag

    MyFoodMatchBy MyFoodMatch11 maart 2015Updated:18 april 2019Geen reacties3 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Aswoensdag
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Carnaval is weer geweest. Iedereen kon even lekker gek doen, een feestje bouwen en een drankje drinken. Maar waar komt carnaval nou vandaan en wat heeft dit met voeding te maken?

    Carnaval hoort oorspronkelijk bij het Katholieke geloof. Het is een feest voordat de vastenperiode begint. Een feest waarbij je ongezond mag eten, “omdat het nog even kan”. Zoals vele mensen zeggen: “Vandaag mag ik nog even lekker snacken, want morgen ga ik op dieet.”
    Volgens het Nieuwe Testament in de christelijke Bijbel gaat Jezus voor 40 dagen de woestijn in om tot bezinning te komen. Daarom duurt de vastenperiode 40 dagen, tot Pasen.

    18 februari 2015 was geen gewone woensdag, maar Aswoensdag. De dag dat de vastenperiode begint. De traditie is natuurlijk niet meer zo oubollig als vroeger en veel mensen hebben hun eigen manier van vasten.
    De één neemt bijvoorbeeld geen of minder tussendoortjes en de ander gaat minder vlees eten. De naam Carnaval komt trouwens uit de Italiaanse taal en betekend “wegnemen van vlees”

    Ook zijn er andere dingen die je kunt doen. Kijk bijvoorbeeld wat minder tv of besteed wat minder tijd aan je Smartphone. Hierdoor heb je meer tijd om na te denken wat je eigenlijk wilt doen in je leven. Of help eens wat vaker een medemens en denk meer aan je gezondheid.
    Vanuit het geloof zijn er verrassend veel verwijzingen naar goede voeding en gezondheid. Interessant dat men al zo lang geleden “voedingsrichtlijnen en leefstijlregels” hebben opgesteld. En dan heb ik het geen eens over de andere bekende voedingsregels zoals halal (moslims) en koosjer (joden).

    Vanaf Aswoensdag zou je dus goed kunnen beginnen met je eigen manier van vasten en/of tot bezinning komen. Het is zeker niet verplicht, maar wel een mooie tijd om na te denken over je leven en je voedingspatroon.

    Feel good, feel healthy!

    Anne-Maaike Dost, Diëtist

    Relevante links:
    • Aswoensdag. Auteur Carlie Stijnen, Nederlands, 319 pagina’s. Aswoensdag is een aangrijpende, maar ook grappige familieroman die een sfeervol tijdsbeeld geeft van een periode waarin strenge geloofsvoorschriften, benauwende burgerlijkheid, hypocrisie, klassenbewustzijn en geborneerde noord-zuid opvattingen het denken bepaalden.
    • Koken Met Passie, 40 Smakelijke Recepten Voor De Vastentijd. Auteur H. Wilmink, Nederlands, 144 pagina’s. 40 smakelijke gerechten die gemaakt en genuttigd kunnen worden in de tijd voorafgaand aan het Paasfeest.
    • Vasten. Auteurs Olga Leever & Idelette Otten, Nederlands, 144 pagina’s. Veertig dagen geen wijn drinken of tv kijken, niet op Facebook, tijd inruimen voor bezinning en overdenking. Vasten geeft praktische tips en handreikingen aan mensen die willen vasten. Religieus of seculier.
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Related Posts

    Barbecueweer

    9 juni 2022

    voeding en gezondheid

    2 mei 2022

    Calorieën verbranden

    17 augustus 2021

    Leave A Reply Cancel Reply

    Facebook Twitter Instagram Pinterest
    © 2023 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.