Antioxidanten

0

Je hoort het steeds vaker, ‘boordevol antioxidanten’. Je zou het nodig hebben om gezond te blijven, om ziekten tegen te gaan. Maar, wat zijn antioxidanten nou precies?

Oxidanten (ook wel vrije radicalen genoemd) zijn schadelijke stoffen voor het menselijke lichaam. Deze schadelijke stoffen ontstaan bijvoorbeeld door overmatige blootstelling aan de zon, (te) intensief sporten, ongezonde voeding, roken, medicatiegebruik, stress, blootstelling aan chemische stoffen, et cetera. Hoe meer het lichaam bloot wordt gesteld aan deze oxidanten, hoe meer kans op achteruitgang van bepaalde lichaamsfuncties. De oxidanten kunnen gezonde lichaamscellen (het menselijk lichaam uit miljarden van deze kleine bouwsteentjes) aanvallen waardoor deze cellen beschadigen.

Hoe kun je dit nou voorkomen? Je raadt het al… door te zorgen dat je voldoende anti-oxidanten binnenkrijgt. Anti-oxidanten is een verzamelnaam voor de vitamines E, C een aantal mineralen en fytochemicaliën (Fytochemicaliën hebben dezelfde eigenschappen als vitamines, ze komen voor in plantaardige voedingsmiddelen).

Fruit en groente zijn de belangrijkste en bekendste bron van anti-oxidanten. Deze anti-oxidanten bevinden zich vaak in of net onder de schil. Daarom is het bijvoorbeeld gezonder om een appel met schil te eten (wel even goed wassen)!

Andere antioxidant bronnen zijn bijvoorbeeld kruiden, pure chocolade (rauwe cacao bevat de meeste antioxidanten), koffie, blauwe bessen, acai bessen, noten, goji bessen en dergelijke. Hiermee heb je dus altijd een goede smoes voor een lekker stukje pure chocolade! Overigens hoor je met normale, gevarieerde, voeding voldoende antioxidanten binnen te krijgen.

Arlette Klinge, diëtist

Relevante links:
  • Langer jong en gezond met antioxidanten: Door ontoereikende voeding, gebrek aan beweging, roken en vervuiling van ons milieu vermindert de vitaliteit van de mens. De snelle veroudering is af te remmen door ‘antiroestrijke’ voeding en voedingssupplementen te gebruiken die de vrije radicalen onwerkzaam maken. Een degelijk naslagwerk voor mensen die geïnteresseerd zijn in orthomoleculaire voeding.
  • De supplementenwijzer + Zelfhulpwijzer: Boek voor het gebruik van vitaminen, mineralen, aminozuren, vetten & oliën, superfoods, kruiden & specerijen, antioxidanten, paddenstoelen en andere supplementen. Geschreven door een orthomoleculair geneeskundige, daardoor enigszins gekleurd en niet alles onderbouwd.
  • Lamberts Betasec ‘One-a-Day’ Anti-Oxidant – 60 stuks: Een voedingssupplement is geen vervanging voor een gevarieerde voeding. Voor het behoud van een goede gezondheid is een gezonde levensstijl en een gevarieerde, evenwichtige voeding van belang.
  • AOV Orthocel Anti Oxidant Crème: Oxidant dagcrème voor vrouwen die geen allergenen en hulpstoffen bevat en is geschikt voor vegetariërs en veganisten.
  • Advanced Antioxidant Complex bevat een breed spectrum bijzondere antioxidanten in optimale doseringen en met een hoge biologische beschikbaarheid (opneembaarheid). De gepatenteerde keurmerkingrediënten maken de formule nog sterker.
Delen.

Laat een reactie achter