Bijna iedereen kent de termen Anorexia Nervosa en Boulimia, maar heb je ook wel eens gehoord van Anorexia Athletica?
Anorexia Athletica kun je als het ware “the underdog” van eetstoornissen noemen. Deze eetstoornis houdt in dat iemand overmatig, intensief en dwangmatig aan het sporten is met een lage voedselinname. Het wordt vaak ervaren als een soort uitvlucht van de realiteit of het begint een verslaving te worden.
Het begint vaak erg onschuldig. “Sporten is toch heel gezond? “ Vooral in het begin is het een manier om gewicht kwijt te raken, maar langzaam aan loopt dit uit de hand. Sporten is dwangmatig geworden. Sporten is niet leuk meer, maar sporten is iets wat MOET. In sommige gevallen is er sprake van overmatig sporten in combinatie met de eetstoornis anorexia nervosa of anorexia boulimia. Of men “wisselt”, bewust of onbewust, van eetstoornis.
Omdat de voedselinname zo laag is bij deze mensen, kunnen er veel gevaarlijke (en zelfs fatale) gevolgen ontstaan. Het lichaam krijgt namelijk niet voldoende voedingsstoffen binnen passend bij de grote hoeveelheid beweging.
Wat zijn nou precies de symptomen van Anorexia Athletica?
- Je sport lang en extreem vaak, soms wel meerdere keren per dag.
- Je let vooral op je lichaamsgewicht en lichaamsomvang. Het zijn pogingen om zoveel mogelijk te verbranden.
- Plezier in sporten is er niet meer.
- Je maakt geen tot weinig contact met andere sporters in de sportschool.
- Je eigenwaarde stijgt naarmate je langduriger en intensiever traint. En dit wordt steeds heftiger om vol te houden.
- Je voelt je schuldig en/of ongelukkig als je een keer niet sport. Bijvoorbeeld: Voor de bruiloft van mijn beste vriendin kan ik vast wel even een workout doen, toch?
- Je maakt kennis met compensatiegedrag. Bijvoorbeeld: Na die warme chocolademelk met slagroom kan ik wel een uurtje gaan hardlopen.
- Het sporten geeft een adrenalinekick, want die grenzen worden zeer snel verlegd.
- Fitness wordt op den duur een uitvlucht, een obsessie en een verslaving… maar kijk uit, soms is het ook een vorm van zelfstraf.
- Je focust je alleen op het sporten en je geeft altijd 100%.
- Het sporten gaat erg perfectionistisch, waarbij je geen pauzes inplant.
- Er zijn geen excuses om niet te sporten. “Ziek, moe, hittegolf? Ik ga gewoon door!”
- Je probeert niet op te vallen door je in te schrijven bij meerder sportscholen en verzint smoesjes als iemand naar je sport vraagt.
- Je werk, hobby’s of sociale leven begint er onder te leiden. Je begint achter te raken met je klusjes en ziet je vrienden steeds minder.
Social media
Met de opkomende trend op social media om selfies te plaatsen van je beginnende sixpack of van je zelfgemaakte groene smoothie zullen veel vrouwen (of mannen) met een laag zelfbeeld erg beïnvloed kunnen worden. Natuurlijk mag je best trots zijn op je prestaties en wil je dit delen. Maar sla hier niet in door! Sporten is gezond als je het doet met plezier en enthousiasme. Denk er om dat je lichaam behoefte heeft aan aanvullingen na een workout. Daarnaast is herstel ook een belangrijke factor om gezond te blijven. You only live once, right?
Anne-Maaike Dost, diëtist
Relevante links:
- Anorexia athletica, Sport versus Gesundheit, e-BOOK. Auteur Barbara Baumann, Duits.
- Essverhaltensstörungen und Sport unter sportmedizinischen und gesundheitlichen Aspekten, e-BOOK. Auteur: Silvia Alpers, Duits.
- Wanneer kap jij ermee? Denk- en doeboek voor mensen met een eetstoornis. Auteur Isabelle Plasmeijer, Nederlands, 200 pagina’s.
- Leeg, eetstoornis, depressie en de weg omhoog. In Leeg geeft Judith een realistisch beeld van hoe een eetstoornis zich ontwikkelt, hoe je ook zonder een extreem laag gewicht een ernstige eetstoornis kunt hebben en wat er allemaal achter schuil kan gaan. Auteur: Judith van Manen, Nederlands, 128 pagina’s.