Amandelen en amandelmeel

0

Lekker al die notensoorten. Ik geniet als ik langs een notenkraam kom en de geur opsnuif van gebrande noten. Vooral als het buiten koud en guur is smaakt een handje warme noten erg goed. Of gezellig noten kraken voor de haard. Het leukst als kind vond ik de schillen in het vuur gooien. Dat maakt zo’n mooi knetterend geluid. Het is net of het me de winter door helpt. Als je je een beetje slapjes voelt geven noten snel weer nieuwe energie. Ze zitten dan ook vol goeds.

De bekendste noten in de Nederlandse keuken zijn walnoten, hazelnoten en amandelen. De walnoot verwerken we in allerlei gerechten: lekker bij de spruitjes, in een salade, bij appelgerechten of in een toetje met chocola. De hazelnoten worden vooral in de voedingsindustrie verwerkt in verschillende soorten snackrepen met chocola en wie heeft geen hazelnootpasta staan in huis? De amandel is niet weg te denken uit de zoete keuken, gestrooid over gebak, verwerkt in amandelspijs of een handje los. De kerststol ligt op ons te wachten en kan niet zonder amandelen.

Noten worden in de nieuwe schijf van vijf gelukkig genoemd. Daarnaast heeft de noot een eigen plek gekregen in de verschillende voedselpiramides die ontwikkeld zijn. De noot is erg populair onder de aanhangers van superfoods. Dat is niet zo gek. De noot is oervoedsel, direct eetbaar uit de natuur en we eten al noten sinds we als mens bestaan. De noot zit vol goede voedingsstoffen. Ze bevatten goede vetten, die helpen ons cholesterol te verlagen en vet te verbranden. Er zit vitamine E in, dat zorgt voor een gezondere huid en herstel. Noten bevatten veel eiwitten, die we nodig hebben als bouwstof voor bijvoorbeeld groei en herstel.
Nu we dat weten en het goede van de noot wetenschappelijk bewezen is, komen er nieuwe producten op de markt. We kunnen zelfs bakken met amandelmeel of hazelnootmeel. Dit past helemaal in de trend om eiwitrijker te gaan eten met goede vetten.

Hazelnoot- of amandelmeel is een smaakvolle meelsoort om mee te bakken. Suikervrij gebak krijgt meteen een vollere smaak. Brood van amandelmeel is lekker, eiwitrijk en ideaal voor de sporter.

Ik juich alle aandacht voor noten toe en ook dat we van dit goede steeds meer gebruik maken. Noten zijn een gezond tussendoortje en een goed en lekker alternatief om mee te bakken. Zelf neem ik elke dag een handvol ongebrande noten, hetzij tussendoor of voor het slapen gaan.
Het is gezond, mits we blijven opletten op de hoeveelheid. De oermens leefde in tijden van overvloed en schaarste. In de tegenwoordige tijd kunnen we elke dag zoveel eten als we willen. Noten zijn gezond, maar ook calorierijk. Wanneer je volkorenmeel vervangt door amandelmeel krijg je per snee brood 50 Kcal meer binnen. Zelf eet ik ongeveer 60 gram noten per dag. 60 gram amandelen bevat ongeveer 360 cal en dat is bijna 20% van mijn dagelijkse energiebehoefte. Als je deze kcal niet verbrand door bijvoorbeeld te bewegen, worden de calorieën omgezet in vet en word je dikker. Ondanks dat de goede vetten in de noten helpen bij de verbranding. Je moet er wel iets voor doen!
Zelf vind ik gebrande en gezouten amandelen het allerlekkerst. Als ze eenmaal binnen handbereik zijn kan ik er niet vanaf blijven. De oermens at direct uit de natuur; noten werden niet gebrand of gezouten. Het branden van noten gebeurt op hoge temperatuur in olie. Voedingsstoffen, zoals antioxidanten en vitamine E gaan hierdoor verloren en het vetpercentage neemt toe.

Zout krijgen we in onze maatschappij te veel binnen. Teveel zout is slecht voor de bloeddruk. De dagelijkse benodigde hoeveelheid zit gemiddeld al in twee sneeën brood.
Dus als je noten eet als gezond tussendoortje kun je het beste kiezen voor een handvol ongebrande noten. Gebruik je amandelmeel let op de calorieën. Maar het allerbelangrijkste geniet van de heerlijke noten die de natuur ons geeft.

Voedingswaarde:
Amandelmeel per 100 gram: calorieën: 591 Kcal, vet: 55,00 gram, koolhydraten: 5,00 gram, eiwit: 19,00 gram
Volkorentarwemeel per 100 gram: calorieën: 370 Kcal, vet: 2,00 gram, koolhydraten: 70,00 gram, eiwit: 14,00 gram

Gabie Kusters, diëtist

Relevante links:
  • Van amandel tot Zjozjoli, de geneeskrachtige werking en historische achtergronden van kruiden van de Nederlandse Antillen en Aruba: De schrijfster bespreekt honderd kruiden uit het Caribisch gebied.
  • Terrasana Amandelen Bruin: Gedroogde rauwe amandelen hebben een knapperige zoete smaak. Gedroogde amandelen als tussendoortje, door de havermoutpap, zelf gemaakte amandelmelk, als basis smoothie of door brood of cakebeslag.
  • Dietimeal Maaltijdrepen Maple fruit en amandel reep: Deze reep is een maaltijdvervanger. Dat wil zeggen als u 2 van deze repen eet, dan hebt u een volwaardige maaltijd, met voldoende eiwitten, vetten, suikers, vitaminen en mineralen. Dat is niet hetzelfde als een eiwit-afvaldieetreep, maar bijvoorbeeld voor de gewichtscontrole NA uw afvaldieet.
Delen.

Laat een reactie achter