Als er wortels uit aardappelen komen moet je dan de aardappelen weggooien, de wortels er af halen of wat anders doen?
Antwoord: De aardappelplant bevat het giftige solanine. Van natuur uit zit solanine in de bladeren, vruchten maar ook in de knollen (de aardappel zelf dus). De aardappels voor commerciële doeleinden bevatten echter veel minder solanine. De meeste solanine zit trouwens in de schil en vlak onder de schil. Dus pas na het eten van een maaltijd met ongeveer vier kilo geschilde aardappelen zal een volwassen man pas een solanine vergiftiging kunnen krijgen.
Aardappels die groen geworden zijn bevatten vele malen meer solanine. Een klein groen plekje kunt u veilig, maar wel ruim wegschillen. Maar als de aardappel grote groene plekken heeft kunt u de aardappel beter weggooien. Ook aardappel uitlopers of wortel van de aardappel bevat meer solanine. Ook hier kunt u de uitlopers veilig, maar ruim wegschillen. En als de aardappel vol met uitlopers zit kunt u hem voor de zekerheid beter weggooien.
De klachten bij een solanine vergiftiging kunnen zijn: misselijkheid, maag-darm klachten, een brandende keel, hoofdpijn, duizeligheid, verlamming, koorts en
geelzucht. Bij een zeer grote dosis kan solanine het zelfs dodelijk zijn.
Aardappels lijken nu misschien gevaarlijk maar dat valt allemaal reuze mee. Vier kilo geschilde aardappelen in één keer eten is niet te doen. En zelfs al eet u aardappelen die vol met (ruim geschilde) uitlopers zaten dan nog moet u er vele malen meer van eten dan normaal, om kans te maken op vergiftigingsverschijnselen.
Relevante links:
- Minibijbel aardappelgerechten: Alles over voorbereiding en kooktechnieken – van perfecte chips en een luchtige puree tot aardappelwaaiers. U krijgt tevens goede adviezen over het bewaren van aardappelen en over het kiezen en gebruiken van het juiste keukengerei. In meer dan 150 feestelijke recepten wordt de veelzijdigheid van de aardappel duidelijk.
- Smakelijke aardappelen: Kookboek met aardappelgerechten: met wetenswaardigheden over aardappelen, over de vele soorten en hoe ze te gebruiken, en met welk keukengerei. De gerechten zijn ingedeeld in: salade en snacks, uit de pan, uit de koekenpan, uit de oven en speciale gerechten zoals gepofte aardappelen.
- Lurch, Pureestamper: Met deze handige pureestamper maak je in een handomdraai de lekkerste puree. De stamper is vervaardigd uit roestvrij staal en vaatwasbestendig.
- OXO Good Grips Pureepers 3-in-1: Deze pureepers heeft drie instellingen, voor allerlei verschillende kooktechnieken. De fijne instelling is voor een luchtige aardappelpuree maar ook geweldig voor pastinaak, wortels, knolrapen, gnocchi en meer. De medium instelling is om spätzle te maken of om water uit gekookte groente te persen, terwijl de grove instelling perfect is voor het maken van een compote, een eiersalade of om tomaten te persen voor tomatensaus.
2 reacties
Ik had laatst rood geaderde aardappels. Volgens mijn groenteboer was het een speciaal soort. Heb je daar ooit van gehoord? Ze waren prima te eten trouwens. Leuk dat je de pureepers van oxo noemt trouwens. Ik heb hem laatst gekocht. Ben er erg blij mee. Goeie aanbeveling dus!
Groene aardappels komt omdat deze met zonlicht in aanraking komen tijdens de groei.
Maar ik heb nu last van rode vlekken op de aardappel. De rode vlekken zitten verdeeld over de aardappel ls ik deze uit de aarde haal.
Is dit vergiftig?