Aansterken na operatie

2
Mijn vrouw heeft vanwege een ziekte een maagoperatie ondergaan. Ondanks haar ondergewicht is ze toch geopereerd. Ze heeft nu een veel kleinere maag. Hoe kan ze nu het beste aansterken?

(De heer E.A. Karlhuber uit Culemborg)

Antwoord:

Doordat de maag veel kleiner is geworden is de opslagcapaciteit verminderd. Er is vaak geen of weinig hongergevoel. Als er dan wat gegeten wordt zit je snel vol. Dit wordt het syndroom van de kleine maag genoemd. Om klachten te voorkomen kan het helpen om de maaltijden te verspreiden over de dag en vaker kleinere porties te nuttigen. Daarnaast kan het ook helpen om rustig te eten en goed te kauwen.

Om aan te sterken is het belangrijk om energie- en eiwitrijke producten te gebruiken. Bijvoorbeeld volle melkproducten, extra dik belegde boterhammen en boterhammen extra besmeren met roomboter. Ook saus en jus bij de warme maaltijd en calorierijke tussendoortjes kunnen helpen om genoeg energie- en eiwitten binnen te krijgen.

Relevante links:
Delen.

2 reacties

 1. Iemand die een maagresectie heeft ondergaan lijdt vaak veel gewichtsverlies door verminderde eetlust en braken. Deze vrouw had al voor de maagresectie, ondergewicht. Het is dus van het grootste belang dat deze vrouw op z’n minst stabiel in gewicht blijft en het liefst aankomt. Alle lange termijn effecten van voeding hebben dus op dit moment totaal geen prioriteit.

  En aankomen in gewicht gaat gemakkelijker met kroketten dan met volkoren granen, groente en fruit. Deze vezelrijke producten zijn natuurlijk zeer gezond, echter bevatten ze relatief weinig calorieën en zorgen snel voor een verzadigd gevoel. Maar de producten moeten juist veel calorieën bevatten en het moet natuurlijk lekker zijn, als iets lekker is eet je er gemakkelijker meer van. En als deze mevrouw margarine lekkerder vind dan roomboter, kan ze beter margarine nemen. Maar totdat ze een aantal kilo’s is aangekomen en stabiel in gewicht blijft zijn “gezonde” producten naar onze mening van ondergeschikt belang.

  MyFoodMatch

 2. Jan van Klinken op

  Ik ben maar een eenvoudige gezondheidsjournalist maar om nu met allerlei producten aan te komen die rijk zijn aan dierlijke vetten, lijkt me niet zo’n goed idee.

  Groet,
  Jan van Klinken

Laat een reactie achter